NRK Meny
Normal

Evakuerte flytårnet i uværet

Lufthavnsjefen evakuerte flytårnet lørdag, etter å ha målt sterk orkan med 75 knop i kastene på fjellet ved flyplassen i Hammerfest.

Hammerfest lufthavn

Flere flyavganger er innstilt og flytårnet er evakuert lørdag på grunn av sterk orkan i kastene under uværet.

Foto: Allan Klo

– Været er så dårlig at vi har stengt. Alle fly og all lufttrafikk er kansellert og vinden var så sterk i kastene at vi valgte å følge prosedyrene på å evakuere tårnet, sier lufthavnsjef Trond Langedahl ved Hammerfest lufthavn.

Ifølge Finnmark Dagblad var årsaken til evakueringen at de på flyplassen målte opp mot 64 knop i kastene og helt opp mot 75 knop i kastene på fjellet.

I praksis vil evakueringen si at de har forlatt tårnet og at Afis-betjenten som var på jobb, har en hjemmevaktsordning. Dersom det skulle bli bedre vær, og det skulle komme fly mot all formodning, så blir den personen ringt opp.

Tårnet svaier

Trond Langedahl

Lufthavnsjef Trond Langedahl ved Hammerfest lufthavn.

Foto: Sergey Mikhalchik/Rød Tråd as

– Årsaken til evakueringen er den sterke vinden. For å være helt sikker på at ikke noe skal blåse bort eller gå i stykker i tårnet, så velger vi å gå bort derfra. Vinden er såpass sterk at tårnet begynner å svaie litt, så det er greit å gå ut derifra. Det er jo heller ikke lufttrafikk når vindene herjer som nå, så for å være helt sikker holder vi oss på bakken, sier Langedahl.

Bakketjenesten er i beredskap og på plass. De sikrer byggene og preparerer banen, for å være klar når det blir bedre vær.

– De er ute kontinuerlig for å koste og brøyte for å sikre at rullebanen er klar og så det ikke hoper seg opp med is og snø, sier han.

Innstilte flyavganger

De vet ikke når det kan åpne igjen. Siste rapport fra meteorologen er at vindkastene skulle roe seg utover ettermiddagen.

Planen ved 13-tiden var at de skulle prøve å få ned flyet fra Tromsø som etter rute skulle lande 13.27 men var utsatt til 13.42.

Det flyet er nå innstilt. Også flyet som skulle til Honningsvåg klokka 14.48 er innstilt fra Hammerfest.

Hammerfest lufthavn

De er ikke ukjent med kraftig vind på flyplassen i Hammerfest, men det er ikke ofte de må evakuere tårnet der.

Foto: Allan Klo