NRK Meny
Normal

Evakueringen på Svalbard oppheves

På bakgrunn av undersøkelser NVE har gjort velger Sysselmannen å oppheve evakueringen på Svalbard. Det skal ikke være fare for at skred vil nå bebyggelsen.

Veisperring Longyearbyen

Hit, men ikke lenger. Veien til Nybyen har vært er sperra under evakueringen.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

58 personer har vært evakuert i Longyearbyen som følge av uværet som har rast på Svalbard, men torsdag ettermiddag oppheves evakueringen på bakgrunn av undersøkelser NVE har gjort.

Kjersti Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt opphever evakueringen i Longyearbyen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Det er gjort nye undersøkelser av snøforholdene både under Sukkertoppen og over Nybyen. På bakgrunn av disse undersøkelsene er det NVEs vurdering at det ikke er fare for at skred vil nå bebyggelsen. Dette gjelder nå også Nybyen, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

Har gått flere skred

Området som har vært evakuert besto hovedsakelig av studentboliger og en del gjestehus som leies ut. Alle studentene var på ferie, mens er turistene som befant seg i Nybyen ble evakuert til et hotell lenger ned i Longyearbyen.

Natt til torsdag var det orkan i kastene enkelte steder. Vinden reiv godt i husene, og uværet etterlot store mengder snø. Det har gått flere mindre snøskred rundt Longyearbyen, etter uværet som har herjet de siste dagene, men ingen av skredene har truet bebyggelsen.

Om skredene som har gått sier sysselmannen at de er i henhold til NVEs beregninger.

– Dette viser at skredvarslingssystemet fungerer som forutsatt, sier sysselmannen.

Ber folk være forsiktige

Det er fortsatt meget stor snøskredfare, og sysselmannen oppfordrer folk om ikke å ferdes i bratt terreng. Skredfaren vil være stor i flere dager framover.

– Vi ber om at folk er forsiktige i skredutsatte områder, sier Askholt til NRK.

I sitt snøskredvarsel for de neste dagene skriver NVE at selv om det ser ut som den verste vinden vil være over i løpet av fredag, så vil snøen være ustabil i mange dager framover. Også de oppfordrer folk om å være forsiktige.

NVE på tur

NVEs mannskap overvåker skredfaren på Svalbard. Her er Jens Abild og Jannicke Høyem ute natt til torsdag i sterk vind.

Foto: Sigmund Andersen / NVE

Fortsatt dårlig vær

Brøytemannskaper har jobbet på spreng siden onsdag for å rydde og holde veier åpne. Dette arbeidet fortsetter også torsdag ettermiddag.

Uværet som preger Svalbard er lik det som ble meldt 19. desember i fjor da to mennesker mistet livet i et stort snøskred som også ødela ti hus i Longyearbyen.

Statsmeteorolog Trond Lien ved værvarslinga for Nord-Norge melder torsdag ettermiddag at østaværet med sterk kuling utsatte steder vil fortsette på Svalbard også fredag, med litt snø.

– Dersom værmeldingen endrer seg eller lokale skredobservasjoner tilsier det, vil vi forhøye beredskapen igjen, avslutter Askholt.

Også i oktober gjorde ekstremvær at innbyggere i Longyearbyen måtte evakuere. Da måtte så mange som 263 innbyggere evakueres.