Hopp til innhold

NRK-Carina leter etter familiens krigshistorie

Alle husene på hjemstedet til programleder Carina Olset ble brent av tyskerne under andre verdenskrig. Besteforeldrene var motstandsfolk. Nå vil hun til bunns i historien, i arbeidet med et helaftens TV-program om evakueringen av Nord-Troms og Finnmark.

Carina Olset leder helkveld om evakueringen

– Jeg har et mål om at vi skal bevisstgjøre Norge på at det finnes flere krigshelter enn Max Manus. For det var i nord at krigen skikkelig tok tak, sier programleder Carina Olset. Bildet, som er tatt under evakueringen av Finnmark, tilhører Forsvarsmuseet.

Foto: NRK

Johan Knudsen

Bestefaren til Carina Olset, Johan Knudsen.

Foto: Privat

31. oktober sender NRK Troms og Finnmark et helaftens direktesendt program på NRK2 om evakueringen av regionen under andre verdenskrig.

Sendingen ledes av Carina Olset, som er best kjent som sportsanker og barne-TV-stjerne. Hun har tatt fatt på arbeidet med krigshistorien i Nord-Norge med stor interesse.

Familien til Carina Olset var sterkt preget av krigsherjingene til tyskerne.

Besteforeldrene ble arrestert

Vadsø brenner

Tyske soldater under bombingen av Vadsø i 1944. Okkupasjonen av Finnmark var mer omfattende enn i resten av landet.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Begge besteforeldrene til Olset var motstandsfolk, og ble arrestert av tyskerne.

– Begge nektet å snakke om krigen til sin død. Men jeg har hørt at morfar ble tatt til fange av tyskerne i Signaldalen og derfra ført til Grini. Grunnen til at de ikke ville snakke om det, tror jeg er at de opplevde ganske stygge ting. Kanskje har jeg noen historier jeg vil klare å komme til bunns i ved å lese litt mer om krigen, men det er vanskelig når de ikke er i live lenger, sier Carina.

Alt i Kvænangen ble brent

Andre verdenskrig rammet området hun kommer fra hardt.

– Alt i Kvænangen ble brent, det stod bare noen få brønnhus og kirka ute på Skorpa igjen da tyskerne var ferdige. Men jeg har ikke fått lære så mye om hva som foregikk. Grunnen er at folk ikke ville snakke om krigen. Det var nok sterke opplevelser som preget dem resten av livet. Så jeg gleder meg til å komme i bunns i det hele, sier Carina.

Tidsvitnenes siste sjanse

I disse dager er det 70 år siden det skjedde, og i følge prosjektleder Anne Mari Svendsen må historiene tas frem nå.

Anne Mari Svendsen

NRK har funnet så mye viktig stoff om hva som skjedde under andre verdenskrig i Finnmark og Troms at prosjektleder Anne Mari Svendsen håper helkvelden får enda lengre sendetid enn foreløpig planlagt.

Foto: Ingun A. Mæhlum

– Nå er det siste sjanse. Alle tidsvitnene som kan fortelle om sine opplevelser fra evakueringen er svært gamle, sier prosjektlederen.

Sendinga starter på NRK 2 klokken 20.05, og varer til midnatt. Programleder Carina Olset tar imot gjester fra studioet på Skansen i Tromsø, og i anledning helaftenen er det produsert flere nye dokumentarer om hva som skjedde.

Flere helter enn Max Manus

Blant temaene som skal presenteres, er om da de sovjetiske styrkene befridde Norge 25. oktober 1944.

– Jeg har ikke en ambisjon om å få mer om evakueringen av Nord-Norge på læreplanen, men jeg har et mål om at vi med denne sendinga skal bevisstgjøre Norge på at det finnes flere krigshelter enn Max Manus. For det var i nord at krigen skikkelig tok tak, sier den populære NRK-programlederen

Tyskernes nedbrenning av alle bygninger vest fra Tanaelva og sør til Lyngen skal også fortelles, både i form av tidsvitners skildringer og ved hjelp av film og bilder.

Forteller sterke historier

Både prosjektlederen og programlederen er overrasket over at disse historiene er så dårlig kjent blant nordmenn generelt.

Ikke minst fordi de er så sterke. Ruth Nordli fra Porsanger er en av dem som var med på det man mener er den verste transporten av evakuerte, med skipet «Carl Arp». Hennes historie skal fortelles denne kvelden.

Evakuering fra Porsanger

: Anna Malene Larsen og Petra Henningsen fra Porsanger, på vei til lasteskipet Carl Arp senhøsten 1944. Mange av deres medpassasjerer døde under den harde turen til Narvik.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

Over 50.000 evakuert

– De evakuerte ble stuet sammen i et lasterom, fikk forgiftet mat og det spredte seg sykdom. Selv om mange døde under ferden, overlevde flere enn tyskerne hadde kalkulert med. Hitlers ordre var at medlidenhet med befolkningen ikke var på sin plass, forteller Svendsen.

Over femti tusen personer ble evakuert til Sør-Troms og sørover i landet. Husdyrene ble slaktet og landsdelen ble gjort ubeboelig gjennom det som kalles brent jords taktikk.

– Men ikke riktig alle ble sendt sørover, vi skal også fortelle historiene om de tusenvis av mennesker som motsatte seg evakueringen og bosatte seg i huler og gammer, og skjulte seg fra tyskerne som var på menneskejakt, forteller Anne Mari Svendsen.

Se på denne hvis du ikke klarer å vente på helaftenen om evakueringen:

Fra evakuering til regulering, handler om Finnmark og Nord-Troms som nordlig slagmark i den store europeiske krigføringen. Ved Knut Erik Jensen.

Sendingen skal i utgangspunktet vare til midnatt, men Anne Mari Svendsen sier hun håper at den kan bli enda lenger.

– Vi har så mye viktig stoff å presentere at jeg håper vi får holde på en halvtime ekstra, smiler hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark