NRK Meny
Normal

Evakuerer flere boliger på Svalbard

Sprekkdannelser i skråning gjør at ytterligere 37 mennesker evakueres i Longyearbyen.

Nye sperringer i Longyearbyen

Sprekkdannelser overfor Gruvedalen vei gjør at området sperres av tirsdag ettermiddag.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Det er oppdaget sprekkdannelser i skråningen overfor flere hus i Gruvedalen vei.

– På bakgrunn av faglige råd fra skredekspertise har vi derfor besluttet å evakuere beboerne i disse leilighetene fram til at grunnen har å stabilisert seg, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

Stian Løkser

Stian Løkser og familien evakueres tirsdag fra Gruvedalen. Her tar han bilde av boligen sin før de forlater området.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Evakueringen starter tirsdag ettermiddag, og ble ferdig gjennomført klokken 18.00. Det vil være oppholds- og ferdselsforbud i området så lenge evakueringen varer.

– Det var spesielt å måtte på kort varsel evakuere familien på fire personer, sier Stian Løkser. Familien skal overnatte hos bekjente, og Løkser håper været stabiliserer seg slik at de kan flytte hjem igjen.

– Jeg har sjekket værvarselet for Svalbard, og jeg tror ikke vi får flytte hjem før nærmere helga når været blir bedre.

De som blir evakuert må møte på evakuering- og pårørendesenteret på Rabalder i Longyearbyen kulturhus for registrering.

Opprettholder evakuering

Sysselmannen og lokalstyret i Longyearbyen tok mandag grep for å sikre sine innbyggere mot uværet som traff øysamfunnet i løpet av ettermiddagen.

Når de siste evakueringene er gjennomført vil det totalt være 263 personer som har vært tvunget til å forlate sine hjem på grunn av dårlig vær og fare for ras. Sysselmannen på

FLere evakueres på Svalbard

Noen av personene som ble evakuert tirsdag ettermiddag er allerede kommet til pårørendesenteret i Longyearbyen kulturhus.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Svalbard opprettholder også evakueringen av personene fra i går. Det er klart etter et møte mellom sysselmannen, NVE og Longyearbyen lokalstyre tirsdag ettermiddag.

– Situasjonen er bedre når det gjelder faren for flom og flomskred. Situasjonen er fortsatt usikker med hensyn til jordskred. Den faglige vurderingen er at grunnen trenger å stabilisere seg noe mer. Derfor opprettholder vi evakueringen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Ny vurdering onsdag

Mot natta er det ventet en ny, kortvarig temperaturstigning og noe mer nedbør. Værprognosen ser bedre ut etter dette.

– Vi vil ta en befaring i morgen mens det er lyst, både med helikopter og i fjellsiden. Det vil være et nytt møte med Longyearbyen lokalstyre, NVE, Sysselmannen og andre medlemmer av beredskapsrådet i morgen formiddag, opplyser sysselmannen.