NRK Meny
Normal

Evakuerer beboere etter ras

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

To ras har isolert Nordnes i Nord-Troms.

Mye nedbør kombinert med høye temperaturer og stor snøsmelting har ført til mange ras, og ekstrem rasfare mange steder i de nordligste fylkene.

Kåfjord kommune i Nord-Troms tilbyr mandag kveld beboere ved Nordnes evakuering etter at to ras søndag isolerte området.

– E6 vil ikke bli åpnet med det første, og de som bor i området vil derfor være uten de tilbudene vi andre har, hvis for eksempel noe skulle skje og de trenger legehjelp, sier ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) i Kåfjord til framtidinord.no.

Flere har takket ja

I helgen har det gått flere ras i kommunen, blant annet to som sperrer E6 mellom Skibotn og Manndalen.

– Det er flere i Nordnes-området som har takket ja til frivillig evakuering. Vi har gitt dette tilbudet fordi enkelte kan føle seg utrygge, og noen har det slik at de ikke kan leve isolert fra omverden, sier ordføreren til NRK mandag kveld.

Ordføreren skal denne uka møte samferdselskomiteen på Stortinget, og da vil han ta opp rasproblematikken.

– Rasene nå forsterker kravet vårt om at E6 mellom Manndalen og Skibotn må rassikres så snart som mulig. Det er håpløst slik det er i dag. Uavhengig av situasjonen som nå har oppstått, skal jeg denne uka møte politikerne på Stortinget og da vil jeg ta opp dette igjen, sier Mo til NRK.

En familie i Manndalen i Kåfjord er allerede evakuert etter at det gikk et jordras like ved huset deres og en elv endret løp.

Statens vegvesen anbefaler omkjøring på fylkesvei 868 via Lyngseidet. Det kjøres hverdagsrute på ferjesambandet Lyngseidet-Olderdalen.

Også E6 ved Storsandnes i Finnmark er mandag kveld stengt på grunn av ras.

E6 mellom Langslett og Storslett i Nord-Troms var også stengt mandag kveld på grunn av flom, men ble åpnet igjen i 20-tiden.

– Vær forsiktig

Seksjonsleder Trond Langmo ved veitrafikksentralen i Nord-Norge ber folk om å være svært forsiktige hvis de ferdes på veiene i landsdelen.

– Mange steder er elver og vassdrag i ferd med å gå over veiene, og kan også undergrave veistrekninger. Folk må være forsiktige, sier Langmo.

Har du mer informasjon - eller bilder? Ta kontakt med oss på telefon 77 66 12 00, e-post: nordnytt@nrk.no eller MMS: "nordnytt" til 1987