Hopp til innhold

Flere hundre tusen unike bilder etterlyses

I 1970 ble 315.000 flyfoto solgt fra Widerøes fotoarkiv til nesten alle norske kommuner. Nasjonalbiblioteket satte i sommer i gang en nasjonal redningsaksjon for å bevare en nasjonalskatt. Men mange bilder er fremdeles savnet.

Frontbilde

Bildene er av typen «skråfoto» som betyr at motivet fotograferes både ovenfra og delvis fra siden. Dette gir et tydeligere bilde av fjell, åser og bygninger og kan fortelle spennende historier om endringer i både landskap og bebyggelse.

Foto: Widerøe flyfoto As

Ketil Åsatun

– Disse bildene må bevares fordi det gir et verdifullt bilde av tiden de er fotografert fra, sier Ketil Åsatun.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Bildene stammer fra et arkiv som gradvis ble bygd opp fra 30-tallet til slutten av 60-tallet for Widerøes Flyveselskap AS. Selskapet ble solgt på slutten av 60-tallet og fotoarkivet ble videresolgt til Fjellanger AS.

Så ble det bestemt at fotoarkivet skulle tilbys alle landets kommuner. Så godt som alle takket ja.

Men nå vil Nasjonalbiblioteket gjerne at kommunene sender dem bildene, så de kan lagres for fremtidige generasjoner.


– Vi har vært I kontakt med ca. 375 kommuner og andre eiere. Responsen har vært veldig god, og kommunene er interesserte i å hjelpe oss, forteller prosjektmedarbeider Ketil Åsatun ved Nasjonalbiblioteket.

Nærmere en tredjedel av dem som har blitt kontaktet har sagt ja til tilbudet.

– Noe er på vei, og noe er allerede mottatt. Men en slik prosess tar tid, og vi jobber aktivt med å følge opp de som ennå ikke har svart på forespørselen, sier Åsatun.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Bildene skal bevares og digitaliseres

Bildene som sendes inn vil bli nøye gjennomgått og beskyttet, lover Åsatun.

– De lagres i spesielle fotomagasin som er spesielt bygget for fotografisk materiale. Det vil også lagres digitale kopier av alle bildene, slik at det finnes «back up» hvis bildene skulle bli skadet eller forsvinne.

Bildene skal også digitaliseres og gjøres tilgjengelige både nasjonalt og lokalt.

Hukommelsestrening for demente

Skråfotografier gir nemlig verdifull informasjon om bebyggelse og veier fra tiden flyet fløy over det.

– Blant annet fra Finnmark på 30-tallet. Her ble store deler av bebyggelsen brent ned av tyskerne under annen verdenskrig når de trakk seg tilbake, sier Åsatun.

Men bildene blir ikke bare brukt som historisk kildemateriale.

– Bildene har også blitt brukt på aldershjem for hukommelsestrening for demente pasienter. Det er et veldig godt eksempel på at dette også er bilder som folk kan ha stor nytte og glede av, Forteller Åsatun.

Her kan du se en video filmet fra fly i 1971 fra flere områder i Troms fylke da fire store broprosjekter ble satt i gang.

(Saken fortsetter under videoen)

Fra arkivet

Fortsatt mange flyfoto som mangler

Mange bilder har blitt sendt inn, men det er fremdeles mange som mangler.

Kommuner som er interessert i at Nasjonalbiblioteket kan ta ansvar for sine bilder kan ta kontakt med Nasjonalbiblioteket på flyfoto@nb.no

– Alle kommuner som er interessert må gjerne ta kontakt. Det er fortsatt mange kommuner vi ikke har hørt noe fra, avslutter Ketil Åsatun ved Nasjonalbiblioteket.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark