NRK Meny
Normal

Etterlyser bedre fasiliteter

Flytrafikken øker kraftig på Evenes og i Tromsø. – Fasilitetene er beregnet på langt mindre trafikk, sier lufthavnsjefen i Tromsø.

Kø på Tromsø lufthavn

Folkemengden vokser på Tromsø lufthavn.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen

Lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen håper på bedre fasiliterer i Tromsø de neste årene.

Foto: Sergey Mikhalchik / Rød Tråd as

Både Evenes og Tromsø lufthavn opplever kraftig økning i antallet flypassasjerer som reiser til og fra flyplassene. Blant annet fører økt næringsaktivitet til de gode tallene for luftfarten.

– Slik vi ser det, er det på grunn av økt aktivitet i oljesektoren og utviklingen i allerede etablerte næringer, sier lufthavnsjef Eirik Bergstedt ved Evenes lufthavn.

2000 utenlandspassasjerer

Ved flyplassen merkes dessuten chartertrafikken godt. Over 2000 passasjerer reiste nemlig mellom Evenes, London og Gran Canaria.

Det er 75 prosent mer enn for ett år siden. Selv fra området rundt Kiruna kommer det folk reisende for å fly fra Evenes.

– Det er trangt

– Det er trangt, og det er fasiliteter her som er beregnet på langt mindre trafikk enn det vi har per i dag, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen ved Tromsø lufthavn.

Også det er en flyplass som opplever kraftig vekst. I 2012 reiste flere passasjerer enn noen gang før ved flyplassen. Joakimsen innser at én million reisende dette året er på grensen til hva de kan takle.

– Vi begynner å nå grensene for kapasiteten nå, sa Joakimsen til NRK i januar.

I tillegg til innlandstrafikken, har også utenlandstrafikken økt kraftig ved Tromsø lufthavn de siste årene. På ett år økte trafikken med 62 prosent, det gjør at lufthavnsjefen nå mener mangelen på en utenlandsterminal begynner å bli prekær.