NRK Meny
Normal

Starter egen etterforskning av isbjørndrap

En britisk høyesterettsdommer skal etterforske isbjørnangrepet på Svalbard i august, der 17 år gamle Horatio Chapple ble drept.

Isbjørn drept

Isbjørnen som angrep teltleiren hadde tom magesekk og nesten ikke noe spekklag.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Det er British Schools Exploring societies (BSES) som har bedt om etterforskningen, som skal starte i oktober og være ferdig på nyåret, skriver BBC. Etterforskningen skal ifølge BSES være helt uavhengig av selskapet.


Det var på morgenen 5. august at 17 år gamle Chapple ble drept og fire andre alvorlig skadd da en isbjørn angrep teltleiren med 13 deltakere fra BSES.

Det var en 250 kilos hannbjørn som angrep teltleiren. Obduksjonen av bjørnen viste at den var svært tynn, og at den mest sannsynlig hadde store smerter på grunn av tannpine.

Fortalte om angrep

Den 29 år gamle lederen Spike Reid ble selv alvorlig skadd, før han klarte å ta livet av bjørnen med et skudd i hodet.

Horatio Chapple

Det siste bildet av Horatio Chapple (17) tatt på Svalbard.

Foto: Jonathan Buckmaster


16 år gamle Patrick Flinders er den eneste av de skadde som så langt har fortalt sin historie til media. Han fortalte at han kunne føle at bjørnen knuste skallen hans da den bet ham i hodet.


Den oppnevnte høyesterettsdommeren skal se på alle omstendighetene som førte fram til angrepet, som planlegging, trening og ledelse på ekspedisjonen skriver BSES på sine hjemmesider.

Snublebluss gikk ikke av

Han skal også se på samarbeidet med norske myndigheter. Sysselmannen på Svalbard etterforsker ulykken.

Skadd isbjørnangrep

En av de skadde fraktes til helikopteret etter angrepet.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

De har blant annet avhørt de overlevende fra teltleiren, og sendt snubleblussene og riflen som ble brukt i leiren til undersøkelser.

Snubleblussene skal ikke ha gått av slik de skal, og den eldre mauserriflen som var eneste våpen i leiren sviktet fire ganger før bjørnen ble skutt og drept.