Etter ferien ventet en bot på 280.000 kroner

Turen til Magaluf ble langt dyrere enn hva harstadværingen hadde trodd.

Trym Solsvik

Trym Solsvik (19) fra Harstad fikk kjempebot etter å ha lekt med laserpenn i Syden.

Foto: Privat

– Vi var syv kompiser som reiste sammen til Magaluf. Den andre dagen var vi ute og spiste, og på vei mot hotellet møtte vi en gateselger, sier Trym Solsvik (19) fra Harstad.

Det var VG som først skrev om saken.

Laserpennen kostet fem euro, men det skulle senere vise seg at kjøpet skulle bli en langt dyrere affære. For da de satt på hotellet og ifølge Solsvik så vidt hadde testet laserpennen. Til VG forteller han at det var andre gjester på hotellet med laserpenn, og at det utviklet seg til en liten «krig» hvor de lyste mot hverandre, men uten å treffe gaten.

– Vi lyste ikke direkte på hverandre, men vi traff et punkt på et hotellvegg, sier Solsvik til NRK.

Like etterpå banket politiet på døra.

– Jeg meldte meg da som den ansvarlige som brukte laserpennen. Politiet tok meg med ned til resepsjonen hvor passet mitt lå, og fikk alle personalia. Jeg fikk et papir jeg skulle signere, men kommunikasjonen var ikke så god. Jeg forsto ikke alt som ble sagt, men det ble til at jeg måtte signere fordi jeg følte meg truet, sier Solsvik.

Han sier han verken fikk tilbud om tolk eller å snakke med ambassaden. Den muntlige beskjeden han fikk fra politiet var at han kom til å få en bot på 1.000 euro.

– Det var ikke snakk om hverken flytrafikk eller bilister som hadde meldt ifra, det bare var politiet som tilfeldigvis gikk forbi hotellet og så laserpennen, sier Solsvik.

Gigantbot

Men vel hjemme kom sjokket ramlende ned i postkassa. En bot på 30.000 euro – eller drøye 280.000 norske kroner.

– Det er helt uvirkelig, jeg skjønner ikke at det går an. Jeg synes det er rart at jeg ikke ble arrestert på stedet hvis det var en så alvorlig tiltale, sier han.

Han har sendt inn en klage i håp om at saken kan løses.

– Jeg legger meg jo skinnflat og er ydmyk, jeg mente jo ikke å reise ned dit for å skape problemer.

NRK har sett papirene fra spansk politi, hvor boten kreves innbetalt. NRK har også sett klagen som Solsvik har formulert. Der klager han både på tiltalen og selve boten.

I klagen legger han blant annet vekt på at han mener at han aldri lyste med laserpennen mot biltrafikk, og at ikke ambassade eller tolk ble involvert.

Myndighetene bekrefter boten

VG har vært i kontakt med myndigheter på Mallorca, som bekrefter boten.

– Solsvik brukte laserlys ved hjelp av en innretning mot førere av kjøretøy som kan blende dem, eller distrahere oppmerksomheten deres, skriver hun i en e-post til VG.

Hun sier til avisen at Solsvik ble observert av tre autoriserte politimenn på balkongen utenfor leiligheten. De skal ha sett ham peke mot bilene på veien nedenfor.

Hun skriver også i e-posten til VG at Solsvik er anklaget for et alvorlig brudd på en lov som gjelder beskyttelse for byens sikkerhet. De som bryter loven kan straffes med bøter opp mot 600.000 euro, avhengig av hvor alvorlig hendelsen er.

– Hvordan reagerer folk rundt deg på denne saken?

– Alle synes det er helt uvirkelig og sprøtt, og mange trodde meg ikke før saken kom ut i media, sier Solsvik, som håper å få saken ut av verden.