NRK Meny
Normal

Ett skritt nærmere en bedring av forholdet mellom Norge og Kina

Det sier forretningsmannen og IOC-medlem Gerhard Heiberg, etter at den kinesiske ambassadøren og den norske fiskeriministeren møttes i dag.

Per Sandberg og Wang Min

Det ble et varmt og hjertelig møte mellom den kinesiske ambassadøren, Wang Min, og fiskeriminister Per Sandberg i Gratangen i Troms fredag.

Foto: Nils Mehren / nrk

Det ble et hjertelig møte mellom fiskeriminister Per Sandberg og den kinesiske ambassadøren Wang Min i Gratangen i Troms i dag.

Offisiell tilnærming

Hensikten med fredagens besøk på Astafjord slakteri, var at den relativt nyutnevnte ambassadøren skulle gjøre seg kjent med norsk sjømatnæring. Men møtet kan også få andre konsekvenser.

– Dette var svært interessant, det var et godt møte, og ambassadøren var virkelig en trivelig mann! Det sa en begeistret fiskeriminister da NRK snakket med han fredag formiddag.

– Norsk sjømatnæring er jo ute av Kina nå, men jeg ville synes det var fantastisk om vi kunne få i gang eksport dit. Vi skal jo øke produksjonen betraktelig, og trenger nye markeder, sier Sandberg.

Fornøyd ambassadør

Ambassadør Wang Min uttrykte også at han var fornøyd med dagens møte i Nord-Norge.

– Jeg er opptatt av to temaer i dag, sa han. De tekniske problemene i forbindelse med fiskeeksport til Kina skal vi nok klare å løse.

– Det andre er de politiske problemene, som jo er der, etter det som skjedde i 2010. Men vi skal jobbe sammen, med respekt for hverandre for å få løst problemene. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, sa Wang Min.

Møte i Gratangen

Fiskeriminister Per Sandberg (fra venstre), Kinas Ambassadør Wang Min, ordfører i Gratangen Eva Ottesen og Gerhard Heiberg.

Foto: Nils Mehren / nrk

Viktig skritt

Forretningsmannen og IOC-medlem Gerhard Heiberg, har lenge ivret for å bedre forbindelsene med Kina. Han deltok på dagens møte.

Han mener det er åpenbart at møtet mellom ambassadøren og Per Sandberg viser at en oppmyking kan være på trappene.

– Det faktum at Wang Min fikk lov til å snakke med fiskeriministeren offisielt, det vil si med pressen til stede, viser en positiv utvikling, sier Heiberg.

– Ambassadøren kom hit i dag, blant annet for å finne en løsning, mener han.