Ett års fengsel etter skyting og trusler

«Du skal være klar over at jeg har nok ammunisjon til å plaffe ned alle dåkker helvetes, satans gjengen. Dåkker skal tas, jeg er ikke redd». Dette skal mannen som nå er dømt til fengsel i ett år, ha sagt på telefon i forkant av en skyteepisode i Havøysund i 2011.

Skudd i Havøysund

Nor Lines kontorer i Havøysund ble truffet av flere skudd som 51-åringen avfyrte mot tettbebyggelsen.

Foto: Jan-Hermann Lyder

En 51 år gammel mann er i Alta tingrett dømt til fengsel i ett år, etter blant annet å ha avfyrt flere skudd mot et kontorlokale i Havøysund i desember 2011. 8 måneder av dommen skal gjøres betinget.

Han sto tiltalt etter å ha hatt med våpen i Havøysund sentrum, avfyrt flere skudd, og fremsatt trusler mot private og mot politiet.

Trusler og flere skudd

Det var på morgenen 4. desember 2011 at mannen skjøt syv rifleskudd mot tettbebyggelsen i Havøysund. Tre av skuddene gikk inn i Nor Lines Havøysund AS sine kontorer i 2. etasjen på et kontorbygg.

Etter å ha avfyrt skuddene ringte han ifølge tiltalen et av vitnene, der han truet ham med følgende uttalelse: «Du skal være klar over at jeg har nok ammunisjon til å plaffe ned alle dåkker helvetes, satans gjengen. Dåkker skal tas, jeg er ikke redd».

Dette skal han ha gjort etter en krangel på en fest mellom ham og de andre som var på festen.

Alt dette gjorde at politiet vurderte situasjonen såpass truende at de tilkalte innsatsstyrken for å få tiltalte pågrepet.

Retten skriver at tiltalte spredte voldsom frykt ved sin trussel.

Mener han tidvis hallusinerte

Kulehull vindu Havøysund

Her er et av kulehullene fra skudd som har gått gjennom vinduet, etter tiltaltes skyting mot et kontrobygg i Havøysund.

Foto: Allan Klo / NRK

Han forklarte selv i retten at han løsnet skudd mot Nor Lines kontorer med en skyteanordning han hadde om bord i båten sin. Dette skal ha vært lagd av et rør med et kammer og en tennstift, som han brukte til kveitefiske.

Han husker at han var om bord i sjarken sin i havna, men utover dette husker han lite av hendelsesforløpet. Han mener selv at han tidvis hallusinerte.

To av vitnene sa i sin forklaring at tiltalte var svært sint da han forlot festen de var på morgenen 4. desember. Tiltalte skal ha sagt at han skulle komme tilbake med våpen og hundene sine. Deretter hørte de flere skudd bli avfyrt.

Den ene av de to ble oppringt av tiltalte flere ganger, med trusler både mot ham og mot de andre festdeltakerne, der tiltalte sa han hadde nok ammunisjon til å skyte alle.

Truet politi og redningsskøyte

Kulehull vegg Havøysund

Kulehull i vegg på kontrobygget i Havøysund.

Foto: Allan Klo / NRK

51-åringen sto og tiltalt for å ha hatt våpen og ammunisjon uten tillatelse, og at han hadde dette med seg på flytebrygga i Havøysund uten aktverdig grunn.

Selv om han var beruset kjørte tiltalte med sjarken fra Havøysund til Kullfjord. Da politiet fikk visuell kontakt med tiltalte, tok han kontakt med dem på VHF-sambandet i båten. Her sa han at han ville skyte mot politiet om de prøvde å pågripe ham. I tillegg truet han å skyte mot redningsskøyta hvis de nærmet seg.

De holdt avstand til politiets innsatsstyrke nærmet seg, og fikk pågrepet tiltalte som da var gått inn i huset sitt på Kula i Kullfjord.

Mannen har erkjent straffskyld på noen av postene, men ikke på alle. Retten mener det likevel er bevist utover enhver tvil at tiltalte har brutt loven på alle postene, og han ble dømt for totalt ni lovbrudd.

Utsatt på grunn av tiltaltes helse

51-åringen er tidligere straffedømt flere ganger for vold, trusler, tyveri og skadeverk.

Politiaksjon i Kullfjorden

På denne hytta innerst i Kullfjorden ble mannen pågrepet av politiets innsatsstyrke.

Foto: Øyvind Hansen

Saken har kommet opp for retten mer enn 2,5 år etter hendelsen, da den har blitt utsatt gjentatte ganger på grunn av tiltaltes helsesituasjon. Mannens helse ble likevel ikke tillagt betydning i straffeutmålingen som ble på ett års fengsel, hvor 8 måneder gjøres betinget.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale erstatning på 25.000 kroner til Havøysund havnevesen for skadeverk etter skuddene.

Han må og tåle inndragning av 2 haglpatroner til staten.