Hopp til innhold

Erling vokste opp midt i en tysk militærleir: – Vi var levende skjold

Bilder fra en tysk soldat kaster nytt lys over krigstida på Bremnes i Kvæfjord. Området var som en eneste stor militærleir, med egen russerfangeleir, og midt oppi det hele bodde sivilbefolkningen.

Erling Haugen

Erling Haugen har mange minner fra da han som barn vokste opp midt i en tysk militærleir.

Foto: Nils Mehren / NRK

Onsdag kveld skal den tyske soldatens bilder vises på ungdomshuset på Bremnes, der mange fremdeles har minnene på det indre øyet.

– Vi var levende skjold kan du si, som mennesker. Det var ammunisjonslager i skjåen, en løytnant på loftet og sykestue i stua.

Dette bodde dere altså i?

– Det bodde vi midt i ja.

Erling Haugen var 8 år da krigen sluttet. Han bodde på Aspenes. Den lille bygda og Bremnes var en del av det tyske forsvarsverket som en militærleir.

Lurte sild til russerfangene

På gården han vokste opp så han hvordan russerfangene ble behandlet. Det er sterke minner om mishandlede mennesker, som de som barn forsøkte å hjelpe.

– Vi hentet sild i kjelleren som vi lurte forbi den tyske vakten. Da vi stakk silden mellom nettingen for å gi russerfangene, fikk vi se dem, sier en svært berørt Erling, som ikke klarer å fortelle mer om fangene.

En av Wermachtsoldatene som var på Bremnes fra 1941 til krigens slutt var Johannes, eller Hans Hecht. Han var en ivrig fotograf og familien til Hecht har sendt bildene han tok på Bremnes til Kvæfjord historielag.

De forteller om en helt annen virkelighet, nesten en idyll, forteller Arne Johan Johansen i historielaget.

– Det kan nesten se ut som en påskeleir.

Okkupanter fra krigstiden på Bremnes i Kvæfjord
Foto: Kvæfjord historielag

– Glassbiter og rammen føyk veggimellom

Det var forskjell på de tyske soldatene, sier Erling Haugen. Han lærte tidlig å se forskjell på soldatene som var Hitlertro og Wehrmachtsoldatene.

– Det var noen som ikke tålte synet av meg nærmest, og de holdte man seg unna.

Han husker en episode fra dagen krigen slutta. De hørte et forferdelig bråk fra loftet der løytnanten bodde.

Arne Johan Johansen i Kvæfjord historielag

Arne Johan Johansen håper lokalbefolkningen kan bidra med å fortelle hva bildene viser.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Han hadde tatt ned Hitler-bildet av veggen, tatt på seg stålbeslåtte sko og hoppet på bildet. Glassbiter og rammen føyk veggimellom. Det var tydelig en som var imot det, men som var kommandert dit. Flere av soldatene som var i militærleiren var livredd for å komme på østfronten.

Vil ha hjelp fra lokalbefolkningen

Historielaget vil nå vite mer om bildene til Hans Hect når de vises onsdag kveld.

Hect fortalte nemlig ikke mye til familien sin om tiden i Norge, fordi det er en tid han skjemtes over.

– Det er fantastisk at vi har fått bildene. Man blir veldig opptatt av det og vil finne ut hva det egentlig viser. Det spesielle er at vi kanskje ennå har lokalbefolkning som kan fortelle om det vi ser på bildene, sier Arne Johan Johansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark