Erkjente straffskyld for bedrageri: – Fristelsen ble for stor

Alle de fire tiltalte i straffesaka om grovt bedrageri i selskapet HRS Metallico erkjente straffskyld da rettssaka mot dem starta i Trondenes tingrett i dag. Aktor påstår et halvt års fengsel for hovedtiltalte.

Bedrageri-sak, HRS Metallco

I RETTEN: Aktor Mona Madsen og forsvarer Tom Ovesen

Foto: Nils Mehren / NRK

Dette dreier seg om en halv million kroner i Harstad-selskapet.

– Det var fristelsen av ekstra penger som drev meg, sa hovedtiltalte i sin forklaring.

Han var ansatt i mottaket av metall på HRS Metallco A/S på Stangnes. Vedkommende skal urettmessig plusset på vekta av innlevert metall, slik at utbetalinga ble større, i tillegg ble det laget falske kvitteringer.

– Så delte vi beløpet halvt om halvt i etterkant, sa tiltalte.

Alle de tiltalte har et familie- og vennskapsforhold.

– Feil tiltale

Trondenes Tingrett

BLE FRISTET: De fire tiltalte ble fristet til å få inn ekstra penger, og gjorde det ulovlig. Nå må de møte i retten.

Foto: Nils Mehren / NRK

Forsvarerne til de fire understreker av de har hatt forskjellige roller i saka og hevder at det er en hovedmann. De andre har kun stilt sine bankkontoer til disposisjon for utbetalingene.

– De burde heller vært tiltalt for klassisk heleri, ikke bedrageri sa Tom Ovesen, forsvarer for en av de tiltalte.

Dette vil eventuelt få betydning for straffeutmålinga. Det skal føres to vitner i saka, der retten får høre om den økonomiske skade bedriften er påført.

Hovedmannen innrømmer at han har tatt initiativ til bedrageriet overfor de andre. De falske leveransene skjedde særlig ved juletider, når årsavgifta for kjøretøy skulle betales.

– Det var når vi trengte penger, sa tiltalte.

Jern ble til messing

– Svindelen skjedde på den måten at jeg registrerte for eksempel en innlevert propell av stål som messing. Jeg gjorde det for å hjelpe en venn som trengte penger.

Prisforskjellen på kvaliteten er betydelig. Stålverdien var så liten som 300 kroner, såpass lite at det ikke holdt til utbetaling, men som messing var verdien om lag 20.000 kroner.

– Jeg tenkte ikke over hvor alvorlig det var, sa han i sin forklaring.

– Jeg angrer veldig.

Penger gikk også til narkotika.

Hovedtiltalte innrømmer også å ha et tilbakevendende narkotikaproblem.

– Noe av pengene gikk til dette, sa tiltalte.

Vil betale tilbake

Tiltalte sier han ikke lenger bruker amfetamin og at han vil rydde opp i folholdet til selskapet og betale tilbake det jeg skylder så langt han kan.

Svindelen har foregått mellom desember 2007 til november 2016.

Metallet ble edlere

Den fjerde tilitalte, en venn av hovedmannen, forklarte at han leverte inn en stor propell. Den viste seg å være av stål. Likevel fikk han en stor sum på kontoen.

- Han forklarte at jeg hadde fått en god pris for metallet. Propellen ble mer edelt enn det var. Vi avtalte at han skulle ha halvparten av pengene tilbake og jeg tenkte det var god betaling for å låne bort kontoen min. Tilsammen er han tiltalt for urettmessig fått 90.000 kroner for falske metallinnleveringer.

Det har gått utover vårt renommé

Daglig leder i HRS Metallco A/S, John Skog sa i sin vitneforklaring at de ble klar over at det var søsknene til tiltalte som leverte metall.

- Vi fatta mistanke. Deretter gikk vi gjennom lagret og forsto at det skjedde fiktive innleveringer. Da gikk vi til anmeldelse, sa Skog.

Han sa at det ellers var vanlig at de ansatte fortalte at det var familie som leverte.

- Det er ei trasig sak. Du trur ikke det er sant. Jeg hadde sans for tiltalte, som jobba på innveiingsvekta. Det er var et slag i ansiktet på oss. Personlig gikk det hele veldig innpå meg, jeg føler lurt, sa Skog.

- Det har definitivt gått utover vårt omdømme. Husk også at vi er et offentlig eid selskap. Det rammer også det offentliges omdømme.

Selskapet driver renovasjon og ressursgjenvinning for en rekke kommuner i regionen.

Påstand om 6 måneders fengsel

Aktor Mona Madsen la ned påstand om fengsel i minimum 6 måneder for hovedtiltalte for svindelen, og for en mindre narkotikaforbrytelse. Han skal også dømmes til å betale 500.000 i erstatning til selskapet.

De to brødrene må sone i fengsel i henholdsvis i 3 måneder og i 45 dager for å ha bidratt til bedrageriet, mens den fjerde tiltalte bør dømmes til 45 dagers fengsel, mener aktor.

Hovedtiltaltes forsvarer Geir Olav Pedersen, mener hans klient bør maksimalt dømmes til et halvt års fengsel.