NRK Meny
Normal

Erkjenner ikke straffskyld for grov gruppevoldtekt

Den 20 år gamle mannen fra Kenya som er tiltalt for grov voldtekt, nektet straffskyld da straffesaken mot ham startet i Nord-Troms tingrett onsdag.

Nord-Troms tingrett

Straffesaken startet i Nord-Troms tingrett onsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tiltalte forklarte at da han ble innkalt til politiavhør, var det som vitne, fordi en av de to andre var siktet i saken. Etter avhøret reiste han hjem til Kenya. På spørsmål fra forsvareren om hvorfor han kom tilbake til Norge, svarte han:

– Fordi jeg er uskyldig.

Den 20 år gamle mannen fra Kenya er tiltalt for grov voldtekt mot en kvinne i Tromsø i juni i fjor. De paragrafene han er tiltalt etter, har en strafferamme på 21 års fengsel. Det som gjør overgrepet særlig alvorlig, er at det ble begått av flere i fellesskap. Tiltalte utførte overgrepet sammen med to andre, som ikke står tiltalt, fordi de er reist tilbake til hjemlandet.

Forsvareren ville også vite om tiltalte hadde snakket med de to andre om saken, for å finne ut om noe hadde skjedd denne kvelden.

– Jeg har forsøkt å spørre dem, men de har ikke lyst til å snakke om saken, hevdet tiltalte.

Han fortalte at de to hadde bedt ham om å roe seg ned fordi "det skjedde ingen ting".

Også på spørsmål fra forsvareren holdt han på sin tidligere forklaring på hvorfor hans sæd var funnet inne i fornærmede.

Husket ikke detaljene

Kvinnen som skal ha blitt voldtatt av de tre mennene, fortalte i retten om det som skjedde.

Hun husker ikke detaljer fra deler av kvelden og natten, men at hun har svake erindringer om at hun ble tatt på, og at hun ba dem om å stoppe.

Mannen som sitter i Nord-Troms tingrett i dag, svarte nei, da dommeren spurte om han erkjente straffskyld for det han er tiltalt for.

Anmeldte overgrepene

Den fornærmede fortalte i retten i dag at hun i løpet av neste dag forsto at hun hadde vært utsatt for noe alvorlig, og sammen med en venninne dro hun til legevakten. Hun ble undersøkt ved overgrepsmottaket, og noen dager senere gikk hun til politiet og anmeldte de angivelige overgrepene.

En av de tre ble siktet, men politiet hadde på det tidspunktet ikke tilstrekkelige bevis, og både den siktede og en av de andre dro fra landet.

Fornærmede fortalte i retten at hun har hatt store problemer i etterkant, både fysiske og psykiske, og at hun i perioder ikke har vært i stand til å arbeide, noe som også har gått ut over økonomien hennes.

– Jeg gjorde henne ingen ting

Den tiltalte avviste blankt at han hadde sex med fornærmede, da han startet sin forklaring i tingretten i Tromsø onsdag.

Han forklarte detaljert hva han mente skjedde denne kvelden og natta. Han fortalte at det ble drukket mye, og at han på et tidspunkt så fornærmede ligge i sengen, og de to andre mennene lå på hver sin side av henne.

– Men det skjedde ingen ting, de bare lå der, sa den tiltalte.

Da administrator konfronterte han med at det var funnet DNA fra han inne i fornærmedes skjede, fortalte han at han hadde ligget på golvet og onanert, og deretter hadde tatt på fornærmede for å spørre om hun hadde det bra. Han mente at dersom noen andre hadde hatt sex med henne, kunne hans sæd fulgt med.

– Jeg gjorde henne ingen ting, kanskje de andre gjorde noe, hevdet tiltalte.