Hopp til innhold

Er vulkanaske farlig?

Nasjonale helsemyndigheter og de regionale helseforetakene er satt i beredskap i forbindelse med askeskyene fra Island.

Her kommer asken fra vulkanutbruddet på Island

- Den vulkanske asken kan ses som en smal stripe østover fra utslippspunktet helt sør på Island. De større områdene med hvite skyer øst for Island og over Skandinavia er vanlig harmløs Cirrus som dannes av at jetstømmen passerer over her, sier statsmeteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge om dette satelittbildet.

Foto: Met.no

Vulkanskyene er i 10-11 kilometers høyde og overvåkes nøye av Meteorologisk institutt.

Vindretningen gjør at askeskyene ligger over Norge onsdag .

– I første del av dagen er det Nordland og Troms som hovedsaklig er berørt. Etter hvert brer det seg stadig mer østover og kommer på kysten av Trøndelag og Vestlandet. I ettermiddag vil det trolig berøre hele Skandinavia, sier statsmeteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

(Artikkelen fortsetter under)

Nasjonal beredskap

Video Utbruddet på Island sett fra lufta

VIDEO: Slik så det ut da Island ble rammet av et kraftig vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajökull natt til onsdag.

Nasjonalt folkehelseinstitutt, Meteorologisk institutt og Norsk Institutt for luftforskning satt torsdag i møte for å vurdere helserisikoen. De nasjonale helsemyndigheter og de regionale helseforetakene er satt i beredskap.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at stans i ambulanseflygninger og eventuell luftforurensning skal få så få konsekvenser som mulig, forsikrer helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding .

Folkehelseinstituttet mener helsefaren er liten. Norges Astma- og Allergiforbund utelukker likevel at askestøvet kan oppleves ubehagelig for personer med luftveissykdommer.

– Støv er irriterende for luftveiene. Kommer det ned støv, blir det problematisk for folk med luftveisproblemer. Vi vil følge de rådene helsemyndighetene gir og anbefaler folk inntil videre å følge med på våre nettsider , sier Helle Grøttum som er rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund til NRK.

Frykter ikke klesvasken

Aske fra vulkaner i Eyjafjallajökull er kjent for å inneholde mye fluor, noe som kan være både akutt og kronisk giftig ved svelging.

Over store deler av Nord-Norge er det regn torsdag formiddag.

– Jeg tror vulkanstøvet som kommer er så utvannet at det ikke vil få noen effekt for oss. Klesvasken kan nok fortsatt henge ute, sier statsmeteorlog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Stengte flyplasser og innstilte fly

Tom flyplass

Tromsø lufthavn, Langnes var blant de første flyplassene som ble stengt på grunn av frykt for vulkanaske i flymotorene. Torsdag morgen var det folketomt.

Foto: Morten Kræmer/NRK

Det var natt til onsdag at Island ble rammet av et kraftig vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajökull. Siden da har store mengder aske og damp blitt pumpet ut i inntil 7000 meters høyde i lufta og ført til evakuering av islendinger ved det vulkanutsatte området. Også for dyrelivet på Sagaøya har vulkanen skapt problemer .

Vulkanskyenes ferd mot Norge gjorde at Avinor onsdag startet stengingen av luftrommet over Nord-Norge på ubestemt tid.

Klokka 10 var luftrommet over hele Norge stengt.

Farlig for flymotorer

Aske fra vulkanutbrudd er farlig for flytrafikken.

– I verste fall kan det ødelegge flymotorene på grunn av den høye friksjonen som kan oppstå om finkornet vulkanstøv havner i motorene. Det oppstår en sandblåsereffekt og den kan også trenge inni flyet. sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen ved Tromsø lufthavn, Langnes og oppfordrer reisende om å ta kontakt med sitt fly- eller forsikringsselskap for spørsmål.

Arne Hugo Kildal i SAS Groundservice sier de har hatt få henvendelser fra publikum om flytrafikken.

– Vi har informert via SMS og det virker som folk følger utviklingen selv, bl.a. gjennom media, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark