NRK Meny
Normal

Er du usikker på hva du skal stemme? Slik skal vi hjelpe deg

14. september skal du velge hvem du ønsker bak roret i din kommune, men mange er usikre på hvem som skal få deres stemme. Slik skal vi hjelpe deg i jungelen av valgflesk og lovnader.

NRK Troms' valgteam

Journalist Petter Strøm (til venstre), vaktsjef/journalist Caroline Rugeldal, journalist Elise Holdal, journalist Laila Lanes, programleder Turi Enoksen, vaktsjef Eilin Kaspersen, tekniker/produsent Jørn Inge Johansen og journalist Christer Johnsgård er noen av menneskene som skal gi deg en så god valgdekning som mulig.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Valglogo

– Ved å benytte seg av Valgomaten vår, kan du finne ut hvilket parti du står nærmest. I tillegg kan du lese om hvilke holdninger alle partiene har til de viktigste temaene i din kommune, sier NRK-journalist Laila Lanes.

Siden i mars har hun jobbet for å samle nødvendig informasjon til NRKs Valgomat, som ble lansert i dag klokken 13.00.

– Først prøvde vi å finne ut hva som rørte seg i alle kommunene, og hvilke tema som er de viktigste. Så har hørt med hvert parti i hver kommune hvordan de stiller seg til de forskjellige problemstillingene, forteller Lanes.

De fleste mediehus i Norge har en slik tjeneste, men både Lanes og nyhetsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem, er tydelig på hva som gjør at NRKs Valgomat skiller seg ut.

– Vi har faktisk spurt alle listetoppene i alle kommunene i Norge for å lage det vi mener er den mest spesialtilpassede og nøyaktige valgomaten i Norge, sier Einem.

Derfor er valgdekning viktig

Men NRK har mer å by på i valgdekningen.

– Når det er kommune- og fylkestingsvalg handler det ikke om Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Utfordringen er å gjøre dekningen relevant for folket i vårt dekningsområde. Det gjelder å lage sakene som er interessante for så mange som mulig, men også sakene som er relevante for mindre grupper, sier Nina Birgitte Einem.

I forbindelse med årets valg sitter hun i NRKs prosjektgruppe for valgdekningen. Nasjonalt skal NRK blant annet ut på en Norgesturné med debatter fra hele landet. 11. til 12. september skal vi vise en 24 timer lang valgstafett, med korte debatter fra hele Norge.

Nina Einem

Nyhetsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem, jobber med å forberede NRKs valgdekning.

Foto: Petter Strøm

Samarbeid med lokalavisene

Her i Troms skal NRK blant annet samarbeide med lokalavisene. I løpet av valgkampen skal vi sammen arrangere folkemøter i alle deler av fylket, med debatter som tar for seg viktige temaer i de aktuelle områdene.

– Vi skal dekke lokalpolitikken der det skjer. I tillegg ønsker vi å vise frem lokalpolitikerne på en bedre måte, sier Einem.

– Ved å samarbeide med lokalavisene er vi sikre på at vi kan gjøre en bedre jobb. Vi skal konkurrere med dem når det kommer til egenjournalistikk, men når det gjelder debatter og folkemøter tror vi alle parter er tjent på et samarbeid.

Christer Johnsgård skal også komme tettere på flere unge lokalpolitikere i en egen nett-TV-serie.

Vil ha din stemme med i valgkampen

Nytt av året er også at NRK lanserer et helt nytt kart for sosiale medier. Alt som publiseres på Twitter eller på Instagram, og merkes med emneknaggen #nrkvalg og #nrktroms, vises i vårt kart som du finner her:

– Dette kartet blir en direkte link mellom folket og oss i NRK. Vi vil hele tiden følge med på hva som rører seg på kartet, og bruke det til å holde oss oppdatert på hva folket interesserer seg for, sier Nina Birgitte Einem, som har en klar oppfordring til deg nå i valgkampen:

– Bruk emneknaggene våre, delta i debattene, ta kontakt med oss, via sosiale medier, e-post og telefon, eller når vi er der du bor. Vi ønsker å gi deg en best mulig valgkampdekning, men da trenger vi din hjelp.