Er du sterkere enn Nanna?

Tromsø-jenta Nanna Christensen (26) løftet over 300 kilo på tre løft. Hun mener flere jenter kan gjøre det samme.

Nanna

Nanna Christensen løftet 127,5 kilo i markløft under det første norske stevnet i utstyrsfri styrkeløft.

Foto: Stian Jensen

Nanna Wanjera Christensen

Nanna Christensen deltok i NRK-serien «Norges tøffeste» i 2013.

Foto: Cathrine Dillner Hagen, NRK

– Jeg holder på med dette fordi det er morsomt å se progresjonen. Styrkeløft er veldig konkret og målbart. I tillegg er det jo gleden og spenningen med å konkurrere. Konkurranse er det morsomste i verden, sier Nanna Christensen.

Denne helgen deltok hun i det første nasjonale utstyrsfrie styrkeløftstevnet noen gang i Norge. Der løftet hun 112,5 kilo i knebøy, 62,5 kilo i benkpress og 127,5 kilo i markløft, totalt 302, 5 kilo.

– Jeg perset med 27,5 kilo totalt, noe jeg er veldig fornøyd med, sier Christensen.

Uheldigvis for Nanna klarte hun ikke å gå ned de nødvendige kiloene for å delta i sin vektklasse, – 63, i helgens stevne. I stedet måtte hun delta som gjesteløfter i – 72-klassen.

– Jeg var 300 gram for tung, etter et iherdig forsøk på å miste noen ekstra gram på stevnedagen. Hadde jeg veid inn på 63 kilo ville jeg ha vunnet min vektklasse ettersom jeg løftet 2,5 kilo mer enn den beste i den klassen. En slik tabbe skal imidlertid aldri skje igjen, sier hun.

Nanna Christensen løfter 62,5 kilo i benkpress:

Anbefaler styrkeløft til flere jenter

I vanlig styrkeløft bruker utøverne en såkalt støttedrakt som gir støtte i starten av løftet, slik at utøverne normalt klarer å løfte mer. I utstyrsfri styrkeløfting er et vektløfterbelte, knevarmere og håndleddsbind den ene eneste støtten utøverne kan bruke.

– Utstyrsfritt er blitt veldig populært. Det handler mye mer om å vise rå grunnstyrke, sier Christensen.

Totalt var 155 personer påmeldt i konkurransen, 44 av dem var kvinner, ifølge treningsforum.no

– Stadig flere jenter har fått øynene opp for styrketrening og styrkeløft, blant annet på grunn av et økt fokus på sterke jenter i media. Det er effektiv og god trening. Jeg trodde selv at dette bare var noe for de store gutta, men skjønte fort at det var for alle, sier Christensen.

– Hvilken respons får du når du forteller folk at du driver med styrkeløft og tar over 120 kilo i markløft?

– Tilbakemeldingen er utelukkende positiv. Jeg anbefaler andre jenter å prøve seg på styrkeløft også. Det er bare å ta kontakt med styrkeløftklubben eller noen som har peiling. Miljøet er veldig inkluderende, og det kan være lurt å få noen råd for hvordan du skal utføre øvelsene riktig, sier hun.

Nanna Christensen løfter 112,5 kilo i knebøy:

Naturtalent

I 2013 var Christensen med i NRK-programmet «Norges tøffeste», hvor ti aktive unge mennesker konkurrerte i flere fysiske øvelser.

Nanna Christensen hadde da trent styrke for alvor i rundt 1,5 år.

– Jeg satset i utgangspunktet på vektløfting. Men som følge av en skulderskade jeg pådro meg i høst, ble de eksplosive løftene for belastende. Jeg er en meget konkurransedrevet person, og jeg må trene med konkrete mål for øye. Dermed falt valget på styrkeløft i januar. Øvelsene i styrkeløft er mer kontrollerte, og det viste seg at skulderen min var mer samarbeidsvillig i styrkeløft, forteller hun.

Noen måneder etter hadde hun altså vunnet det første nasjonale stevnet i idretten, dersom hun hadde klart å gå ned 300 gram.

Seks dager i uka

Nanna Christensen

Nanna Christensen hadde godt med mannfolk til å støtte henne da hun prøvde seg på 62,5 kilo i benkpress.

Foto: Stian Jensen

Even Liland har fungert som Nannas Christensens trener. Hen mener tromsøværingen er et naturtalent.

– Hun har mye potensial og viser god utvikling. Vektklassen hennes er den tøffeste å konkurrere i. Hun har en del utfordringer foran seg hvis hun skal ligge helt i toppen, men jeg tror hun kan klare det, sier Liland.

– Om jeg er et naturtalent vil ikke jeg si noe om, men kroppen responderer veldig godt på styrketrening, sier Christensen.

– Men det er ikke bare talent som gjør at man lykkes, det kreves mye hard jobbing også.

Derfor trener hun styrke seks dager i uken, og sprint den syvende dagen.

Alt for å ta små steg som styrkeløfter. Og i mai venter NM med utstyr, selv om hun aldri har prøvd det tidligere.

– Jeg tror NM med utstyr kommer litt for fort. Nanna trenger mer trening, men jeg er sikker på at hun kan gjøre en god figur i NM, sier trener Liland.

Nanna Christensen løfter 127,5 kilo i markløft: