Er du sikker på at du kan skyte opp fyrverkeriet i dag?

Reglene for fyrverkerioppskyting er veldig strenge. Her er syv råd du må følge dersom du skal sette farge på nyttårsfeiringen.

Nyttårsaften

Brannvesenet oppfordrer folk til å følge aldersgrensene som er satt på fyrverkeriet.

Foto: Allan Klo

1. Ta hensyn til været

I Troms ser det ut til at været kan fungere som festbrems. I alle fall dersom du skal være ute og markere årsskiftet med fyrverkeri.

– Blir det for ille, med for mye vind, er det like greit å utsette oppskytingen, og heller spare fyrverkeriet til neste år, sier Fungerende brannsjef i Tromsø, Kai Kristiansen.

2. Planlegg oppskytingen

– Finn et egnet sted for fyrverkeriet. Og les bruksanvisningen. Noen batteri har en sikkerhetsavstand på 25 meter. Det er ganske mye i et nabolag, sier Kristiansen.

3. Respekter aldersgrensen

fyrverkeri
Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

De fleste fyrverkeri har 18 års aldersgrense. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 18 barn under 18 år ble skadd under nyttårsfeiringen i Norge i fjor. Seks av de skadde var under seks år.

– Samtidig er det noe lavere aldersgrense på for eksempel stjerneskudd. Det er viktig å ikke blande de reglene og la 12-åringen fyre av raketter, sier Kai Kristiansen.

4. Sikre lunte og plassering

– Det er viktig å forsikre seg om at lunta sitter som den skal, og at batteriet står støtt. Bygg gjerne opp med snø rundt batteriet. Et fyrverkeribatteri som velter kan få fatale konsekvenser, sier den fungerende brannsjefen i Tromsø.

5. Ikke prøv å blåse liv i fyrverkeri som ikke går av

Brannsjef Kai Kristiansen er tydelig på at du ikke må prøve å tenne på fyrverkeriet flere ganger, dersom det ikke går av.

– Du må aldri bøye deg over fyrverkeri som ikke går av. Det kan være forsinkelser i antenningen som gjør at det går tregt. Du bør heller ikke prøve å tenne på fyrverkeriet igjen. Dersom fyrverkeriet ikke går av: La det stå i en halvtime, før du heller vann over det, sier Kristiansen.

6. Respekter reglene for avfyring av fyrverkeri

Det er kun tillatt å fyre av fyrverkeri mellom klokken 18.00 den 31. desember og klokken 02.00 1. januar. Fyrverkeri utover det må meldes fra om til politiet, hvis ikke risikerer du en bot på inntil 6.000 kroner.

7. Unngå alkohol

Dame som drikker øl foran juletre
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Et av de viktigste poengene i fyrverkerireglene er at du ikke skal være påvirket av alkohol når du bruker fyrverkeri.

– Det er også uhyre viktig å bruke vernebriller. Etter at pinnerakettene ble forbudt i 2009 har vi registrert færre skader på både personer og på bygg, men det er fortsatt risikabelt å skyte opp fyrverkeri, sier Kai Kristiansen.