Hopp til innhold

Er du enig i mytene om nordlendingen?

Stemmer det at vi er noen kåte, bannende sytpeiser i nord, eller er det bare myter? Her er noen av de mest utbredte fordommene folk har om nordlendingene.

Fordømte nordlendinger

Teaterforestillingen den fordømte nordlendingen tar opp mange av de klassiske mytene om nordlendingen.

Foto: Helge Hansen/Scanpix

Hør noen av mytene folk i Oslo kjenner til:

1. Nordlendingen er en sytpeis

Vi klager og syter. Over været, over mørket og over at «søringene» fisker opp all fisken vår. Men er vi egentlig så negative?

– Da jeg hadde Nord-Norgekontoret til en riksavis handlet det alltid om katastrofe og død. Aldri om jeg fikk en positiv nordlending på trykk, sa Arthur Arntzen da han besøkte TV-programmet «Myter» i Tromsø. Han fikk støtte av kystfisker Rita Naustvik West som mener at det bare er sytete nordlendinger å se i media.

2. Nordlendingen har en grovere humor

Rorbua
Foto: NRK

En humor av den grovere sorten er noe folk fra nord er kjent for. Dette ble blant annet brukt i TV-serien «Du skal høre mye». Her ble ramsalte nordnorske historier fortalt over bordene på Rorbua i Tromsø.

På nettet finnes det også en helt egen «nordnorsk vitnegenerator».

3. Nordlendingen er full av bannskap

Johanne og Kristine Thybo Hansen
Foto: HARALD ALBRIGTSEN haalbr@online.

At nordlendingen kan banne som ingen annen er en veldig utbredt myte. En av dem som ofte blir nevnt i den sammenheng er Oluf. Men der er opphavsmannen uenig.

– Jeg har gått gjennom alt jeg har laget om Oluf, og ser ikke at han sier noe mer enn «svarten, dæken og pikade». Det vil jeg knapt kalle banning, sier Arntzen.

Mens komiker Ingrid Evertsen mener at bannskapen kan gjøre en god historie enda bedre, mener Rita Naustvik West at hun som fisker er avhengig av bannskapen får å komme gjennom tøffe utfordringer på sjøen. – Det er nok derfor søringer ikke er så gode fiskere, ler hun.

Bannskapen var også det som fikk mest oppmerksomhet da vi i januar sendte et «Ut i naturen»-program med to bannende og jaktglade tvillinger fra Nordreisa.

4. Nordlendingen har en mye løsere seksualmoral

Kill Buljo
Foto: killbuljo.com

– Vi har en alle tiders seksualmoral, det er da ikke noe galt i å være litt gjestfri, ler Ingrid Evertsen.

Og folk fra Nord-Norge er både kåtere og mindre redde for å snakke om sex enn folk som kommer lenger sørfra, skal man tro mytene som stadig gjentas når folk sør i landet blir bedt om å beskrive nordlendingen. Sexolog Bente Træen mener forklaringen på dette kan ligge langt tilbake i tiden, der kvinner i nord sto friere fordi de ikke var like avhengig av å sikre arven ved å ved å gifte seg etter foreldrenes ønske.

– Tenk også på alle potensmidlene som vi har, som lever, rogn, selpeis og reinhorn. Hva slags potens blir det av vestlandslefse og trøndersodd, spør Arthur Arntzen.

Forskning fra Universitetet i Oslo har også vist at vi blir kåtere etter hvert som at det blir lysere. Og i Nord-Norge skinner sola døgnet rundt om sommeren.

6. Nordlendingen drikker mer

Alkohol (illustrasjonsfoto)
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En skikkelig bygdefest inneholder større mengder alkohol jo lenger nord man kommer, om vi skal tro folk på gata når de blir spurt om nordnorske myter. Men stemmer dette?

Det som i alle fall har kommet fram i spørreundersøkelser, ifølge avisa Nordlys, er at flere voksne i Nord-Norge enn i resten av landet kjøper alkohol til sine mindreårige barn.

Det amerikanske bandet Twisted Sister besøkte Lakselv og Midnattsrocken i 2009 og hevder i et intervju at de aldri har sett folk drikke så mye alkohol som i Finnmark.

7. Nordlendingen er gjestfri

Mossa
Foto: Arild Moe / NRK

– Dette er heldigvis en positiv myte vi har fått på oss. Om den er sann eller ikke er ikke så nøye, men denne må vi dyrke, sier Arthur Arntzen, som innrømmer at det sikkert er gjestfrie folk i andre deler av landet også.

Enig eller uenig? Eller har du kanskje noen myter å tilføye? Bruk gjerne kommentarfeltet:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark