Normal

Entreprenør risikerer inntil seks års fengsel

Entreprenør Stig Henriksen må svare for en rekke alvorlige og grove lovbrudd når han stiller i tingretten mandag.

Video Gjeldstynget boligbygger mistet Porchen

Entreprenør Stig Henriksen er tiltalt for en rekke alvorlige lovbrudd. Her med en av hans tidligere biler, en Porsche til 3,5 millioner kroner.

Foto: Nyhetsspiller

Denne uken starter Nord-Troms tingrett behandlingen av straffesaken mot tidligere entreprenør Stig Henriksen fra Tromsø. Mannen er tiltalt for grovt bedrageri av minst ni millioner kroner, i hovedsak fra Handelsbanken i Tromsø. Påtalemyndigheten mener også at han har blandet sammen sin privatøkonomi og økonomien i flere bedrifter han ledet. Dette har ført til store tap og fare for tap.

Alvorlige tiltalepunkt

De mest alvorlige tiltalepunktene handler om forhold mellom Stig Henriksen og Handelsbanken. I perioden 2007–11 hadde han en boligkreditt på 17,5 millioner kroner. Av disse pengene, ble nesten 2,4 millioner kroner brukt til andre formål enn avtalt.

Henriksen ga også uriktig informasjon til banken angående et boligprosjekt i Prestenggata. I kjølvannet fikk han utbetalt et millionbeløp – noe som medførte tap eller fare for tap for banken.

Han må i de fire ukene rettssaken pågår svare for en rekke andre lovbrudd.

Levde på lånte penger

42-åringen begynte sin karriere ved å kjøpe eiendommer som han så renoverte og solgte med god fortjeneste. Han gjorde det godt økonomisk, og begynte et privat levesett med fine biler og andre meget kostbare verdigjenstander.

Etter hvert ble det klart at Stig Henriksen levde over evne, og holdt hjulene i gang til dels ved hjelp av lånte penger. Han klarte ikke å betjene gjelden sin til Handelsbanken.

Stig Henriksen

Stig Henriksen risikerer inntil seks år fengsel.

Foto: NRK

Henriksen saksøkte Handelsbanken fordi de var villig til å låne han penger uten å advare han om at dette kunne gå galt. Handelsbanken blir frifunnet på alle punkter.

I 2010 ble både firmaene hans, og Stig Henriksen personlig, slått konkurs med en samlet gjeld på over 40 millioner kroner.

Banken tok alle eiendelene hans, og solgte dem for å redde noe av pengene de hadde lånt ut. Men selv etter salget av to eiendommer i Tromsø, deriblant en bolig til 13 millioner kroner, to snøskutere, fire biler, deriblant en Porsche til 3,5 millioner kroner og et verdifullt gullur, var gjelden fortsatt enorm.

Tromsømannen, som delvis er bosatt i Stockholm, er nå altså tiltalt for bedrageri og svindel med en strafferamme på inntil seks års fengsel.