Enorme snømengder skaper kaos i nord

April starter med stor snøskredfare, vanskelige kjøreforhold, flere stengte veier og kaos i flytrafikken i deler av Nord-Norge. Folk blir bedt om å la bilene stå.

Mye snø

Enorme snømengder skaper kaos i nord. Dette bildet er tatt på Skogshamn på Dyrøya i Troms.

Foto: Gro Lisbet Søreide

Det har det siste døgnet kommet hele 32 centimeter med snø på Værvarslinga i Nord-Norge i Tromsø. Ifølge Værvarslingas offisielle måler, ligger snødybden nå på 158 centimeter.

Det er historisk – ikke siden år 2000 har det blitt målt tilsvarende snødybde.

Og ifølge statsmeteorolog Geir Bøyum er det mer snø i vente.

– Selv om det kraftige snøværet vil avta litt utover formiddagen, kommer det flere snøbyger på ettermiddagen igjen. Vi må nok belage oss på en god del snø mange plasser i dag.

– La bilen stå

På grunn av de enorme snømengdene er flere veistrekninger i nord stengt i dag. Vegtrafikksentralen melder om stor pågang fra folk som ringer for å få informasjon om trafikkforholdene, og de oppfordrer publikum til sjekke Statens vegvesens nettsider for oppdaterte trafikkmeldinger.

Bydrift i Tromsø kommune ber nå om å la bilen stå på grunn av de enorme snømengdene. De har brøytemannskap ute i Tromsø sentrum som jobber på spreng med å rydde bort snøen.

– Folk bør ta buss i dag på grunn av ekstremværet. Folk må ikke bidra til å lage kaos, det er nok kaos som det er, sier Tor Arne Andreassen, driftsleder i Bydrift.

Været rammer også flytrafikken i nord. Tromsø lufthavn Langnes var stengt i tre timer mandag. Ikke ett eneste fly forlot eller ankom flyplassen før i 10-tiden.

– Det er helt kaos. Jeg har aldri opplevd noe lignende i mine 10 år som driftsjef. Det er helt forferdelige forhold og det har vært helt ekstremt med snø i natt, sier Svein-Idar Henriksen, driftssjef på flyplassen til avisa Itromsø.

Ifølge driftssjefen vil været få konsekvenser for flytrafikken utover dagen. Reisende bes følge informasjonen de får hos sine respektive flyselskap.

Mye snø
Foto: Hanne Skog Johansen
Ikke siden 2000 har det vært mer snø i Troms per 1. april.

Stor snøskredfare

Det store snøfallet gjør også at det nå er skredfare i de tre nordligste fylkene. Enkelte steder; I Tromsø og Lyngen i Troms, og Svartisen i Nordland meldes det om stor snøskredfare, det er den høyeste faregraden. I områdene Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen er det faregrad 3, betydelig skredfare grunnet fokksnø.

Ifølge varslingstjenesten, varsom.no kan skred utløses både naturlig og av skiløper. Folk oppfordres derfor sterkt til å unngå alt av skredterreng.

Det er imidlertid fortsatt noen centimeter igjen til snørekorden fra 1997 eventuelt blir slått. 29. april 1997 ble det målt hele 240 centimeter snø på Vervarslinga for Nord-Norge på toppen av Tromsøya.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

29. april 1997 var det hele 240 centimeter snø i Tromsø.