NRK Meny
Normal

Enige om 60 tiltak som skal redde isbjørnen

De fem isbjørnlandene er enige om en handlingsplan over ti år for å redde isbjørnen.

Isbjørn

Isbjørnene er sårbare for klimaendringene i Arktis.

Foto: Nick Cobbing, Nick Cobbing / Norsk Polarinstitutt / NTB scanpix

– Vi er svært fornøyde med tiltakene for å redde isbjørnen. Det er første gang landene går sammen om en slik felles plan, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet på deres nettsider.

Hun mener dette blir et viktig vedtak som styrker arbeidet for å bevare bjørnen.

Delegasjoner fra de fem isbjørnlandene Norge, Grønland, Canada, USA og Russland møttes nylig i Ilulissat på Grønland for å drøfte isbjørnavtalen, som landene inngikk i 1973.

Miljødirektoratet er ansvarlig for Norges håndtering av avtalen, og ledet også vår delegasjon på møtet.

Erkjenner klimaendringer som den største trusselen

Den tiårige planen består av over 60 ulike samarbeidstiltak, og målet er å bevare isbjørnen i hele dens utbredelsesområde.

Planen bygger på de ulike nasjonale tiltakene for isbjørn, som landene skal gjennomføre.

En viktig del av tiltakene går på at man erkjenner at den viktigste trusselen mot isbjørnen er de raske klimaendringene i Arktis, og at globale tiltak for å stoppe klimaendringer er nødvendig, skriver Miljødirektoratet.

– Skal vi ta vare på isbjørnen, er vi nødt til å samarbeide på tvers av landegrensene. Og bruke det beste vi har av kunnskap om isbjørn, og dele den informasjonen for å nå det felles målet, sier seksjonsleder for globalt naturmangfold, Aina Holst til NRK.

Vil unngå konflikter mellom mennesker og isbjørn

Norge, som har isbjørnbestanden som er mest truet av klimaendringer, skal både lede arbeidet med kommunikasjon om klimaendringer og isbjørn.

– Målet er å sette et globalt søkelys på Arktis og isbjørn, og dermed også på behovet for at verden samarbeider og gjør avgjørende grep for å redusere utslipp av klimagasser, sier miljødirektør Ellen Hambro.

I tillegg skal Norge også arbeide opp mot turistnæringen i nord for å minimere påvirkningen denne har på isbjørn.

Norge skal videre medvirke i en arbeidsgruppe som skal finne tiltak for å bekjempe og unngå konflikter mellom mennesker og isbjørn der disse ferdes i samme område.

Dette kan ifølge direktoratet bli mer aktuelt etter hvert som klimaendringene endrer forutsetningene i Arktis, også på Svalbard.