Engasjerer seg for å ønske flyktningene velkommen

På svært kort varsel havnet 55 flyktninger i Målselv. Dagen etter ankomst ble det avholdt folkemøte på Mellembygd kultur og oppvekstsenter for å informere lokalbefolkningen om situasjonen.

Folkemøte Målselv

Over 60 personer møtte opp for å få informasjon om flyktningsituasjonen i Målselv.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRk

Onsdag morgen fikk Rundhaug gjestegård i Målselv forespørsel fra Hero om å huse 55 flyktninger som kom i buss fra Kirkenes. Allerede torsdag morgen var de på plass og klare til å flytte inn på gjestegården.

– Vi måtte tenke oss nøye om før vi kunne si ja til det, men det var ikke lange betenkningstiden før vi følte at dette var det riktige å gjøre, sa daglig leder ved Rundhaug gjestegård, Reidun L. Traasdahl Nilsen, til dem som møtte opp på folkemøtet fredag ettermiddag.

Reidun L. Traasdahl Nilsen

Reidun L. Traasdahl Nilsen huser flyktningene på Rundhaug gjestegård.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

Tar vår del av ansvaret

På plass for å fortelle om situasjonen og informere befolkningen var ordføreren, rådmannen, politiet, UDI, Hero og helsetjenesten i kommunen. Totalt møtte over 60 personer opp på møtet for å få med seg hva som skjer i bygda.

– Vi har sett det i mediebildet i flere uker og måneder om mennesker som er på flukt. Nå har det kommet noen til Målselv. Vi er klare til å ta imot vår del av dette, fortalte ordfører i Målselv kommune, Nils Foshaug i forkant av møtet.

– Vi har hatt Målselv statlige asylmottak her i ganske mange år, og det har gått veldig bra. Dette er en ny situasjon for oss, vi fikk ei melding og så kom det på veldig kort varsel 55 flyktninger hit. Da er det selvsagt sånn at folk har spørsmål og ting de lurer på. Derfor fant vi ut at det lureste var å ha et åpent folkemøte for å gi best mulig informasjon, slik at folk blir trygge på de nye flyktningene, sa ordføreren.

– Veldig hyggelige folk

I lokalet var det mange spente fjes, og i løpet av møtet som varte i rundt en og en halv time fikk de fleste svar på det de lurte på.

Først ga de forskjellige i panelet kort info fra sine spesialfelt før det meste av tiden gikk med til spørsmålsrunde hvor de frammøtte fikk spørre om akkurat det de ville.

De fleste spørsmålene fra salen handlet om hvordan de best mulig kunne hjelpe, samtidig som alle selvsagt var spente på hvilke type folk som har flyttet til bygda.

Flere i salen hadde allerede vært innom Rundhaug gjestegård på besøk hos flyktningene og de kunne fortelle at de virket veldig hyggelige.

De som har flyttet til Målselv kommer fra Syria, Iran, Afghanistan, Marokko og Palestina. Av dem var det 15 unger fra 2 år og oppover. Med seg i bagasjen hadde de pakket det mest nødvendige av klær til ungene, men de voksne manglet litt mer.

Flere har allerede engasjert seg ved å donere klær og leker som kan komme til nytte, og ei Facebook-gruppe er opprettet slik at de som vil hjelpe lett kan ta del.