NRK Meny
Normal

En solskinnshistorie redder kommune i Nord-Troms

De er arbeidsinnvandrere fra EU og byen Sibiu i Romania. På Skjervøy har de funnet lykken, fått barn, skaffet seg fast jobb og kjøpt seg hus og bil.

Ioan og Roxana Prihoda og sønnen Damian

Ioan og Roxana Prihoda og sønnen Damian har slått seg ned for godt på Skjervøy.

Foto: ØYSTEIN ANTONSEN / NRK

– Vi trives her. Skjervøy er en koselig liten by. Den har alt, og det er vakker natur her, sier Roxana Prihoda til NRK.

Hun og mannen Ioan er begge ansatt ved laksefabrikken. Sønnen Damian er født i Norge og er en ekte skjervøyværing. Rollen som småbarnsforeldre får de til ved å veksle om å jobbe dag- og kveldsskift.

– Det går fint, sier Ioan. Han snakker flytende norsk med tydelig skjervøyslang. Også Roxana har lært språket. De smiler og ler, og har tydelig funnet seg til rette på Skjervøy. De er glad og stolt over sønnen Damian, et ekte sjarmtroll som nesten har lært seg å gå. Han er midtpunktet i familien.

Sjarmtrollet Damian på ett år er født i Norge og er en ekte skjervøyværing

Damian på ett år er født i Norge, og er en ekte skjervøyværing.

Foto: ØYSTEIN ANTONSEN / NRK

200 til sammen

Paret tilhører en gruppe på 200 rumenere som har slått seg ned i kystbyen og fiskeværet i Nord-Troms. Det store antallet som er integrert i lokalsamfunnet fikk den rumenske ambassadøren i Norge til å besøke Skjervøy.

Eventyret begynte for noen år siden da folk fra Romania reiste til Skjervøy og fikk jobb på fiskebruk. Deretter har jungeltelegrafen gått om hvor bra det er å bo og jobbe i den lille øykommunen nordpå.

Mange nasjonaliteter

Etter en snartur hjem i lunsjpausen er Roxana tilbake på Lerøy. I dag er det hun som jobber dagskift på laksefabrikken mens Damian passes av pappaen sin.

– Lerøy Aurora er en trivelig arbeidsplass. Jeg kjenner mange her. Totalt er vi 10 forskjellige nasjonaliteter, forteller Roxana mens hun tar på seg arbeidsantrekket.

Renhold og hygiene er viktig i sjømatindustrien, som ellers.

I fabrikken kommer oppdrettslaksen på transportbånd, før den sendes videre til neste arbeidsstasjon.

– Flinke folk

Øystein Skallebø er kvalitetsleder ved Lerøy Aurora. Han sier bedriften er avhengig av rumenerne og de andre utlendingene for å skaffe nok arbeidskraft. Og som lokalpolitiker for Arbeiderpartiet mener Skallebø utlendingene er med på å berike lokalsamfunnet.

– De lærer fort. De er svært tilpasningsdyktige. Vi gir dem norskundervisning og grundig innføring i arbeidsoppgavene i bedriften. De får også opplæring i mathygiene og helse, miljø og sikkerhet (HMS), sier Skallebø, som kaller dette for en solskinnshistorie.

De som ikke jobber ved Lerøy Aurora arbeider i hvitfiskindustrien og i kommunen.

Roxana og Ioan Prihoda har også storfamilien som foreldre, søsken, svigersøsken og deres barn rundt seg på Skjervøy. De mange utenlandske nasjonalitetene setter sitt preg på bybildet.

Slått seg ned for godt

– Alle de viktigste personene i livet mitt bor her. Nå er det Norge og Skjervøy som gjelder for oss for fremtiden, sier Roxana.

– Vi blir her. Det er derfor vi har kjøpt hus. Vi har jobb og familie her. Vi har ikke planer om å flytte tilbake til Romania, sier Ioan med overbevisning.

Skjervøy er et eksempel på vellykket integrering av EU-borgere som har forlatt hjemlandet for å søke jobb i Norge, hvor det er stort behov for dem.