Hopp til innhold

Barentsburg, en slitt arktisk gruveby

NRKs Sylvi Inez Liljegren blogger fra forskningstokt i Arktis.

Barentsburg

Fargerike skilt og plakater finner man overalt i gruvebyen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Forskningsfartøyet ”Jan Mayen” kommer til Grønfjorden om kvelden og vi tar en kort stopp i Barentsburg, den russiske bosetninga på 78.03N og 14.15E, noen timers gange fra Longyearbyen.

Barentsburg

'Jan Mayen' ankrer opp i den russiske gruvebyen oppkalt etter Willem Barents.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

En feit, svart røyk fra kullkraftverket møter oss og får meg til å tenke på betydningen av å rense de utslippene vi sender ut i atmosfæren. Ikke bare her, men over hele verden, der stadig nye kullkraftverk åpnes for å forbedre energisituasjonen for den fattige del av kloden.

Barentsburg

Siste stopp før Longyearbyen er det russiske gruvesamfunnet Barentsburg i Grønfjorden på Svalbard.

Foto: Picasa 3.0 / NRK

Den dominerende aktiviteten i Barentsburg har til nå vært gruvedrift i regi av det russiske Trust Arktikugol. Navnet Barentsburg stammer fra nederlandske Willem Barents som oppdaget Svalbard i 1596. Navnet ble gitt anlegget da et nederlandsk selskap drev kulldriften tidlig på 1920-tallet. Russerne overtok byen i 1932 og utvidet betraktelig, men byen ble skutt i brann og nærmest utslettet av det tyske slagskipet Tirpitz i 1943.

Trust Arcticugol

Det russiske gruveselskapet har kontor på kaia.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Fascinerende arkitektur

Etter krigen begynte det møysommelige arbeidet med å bygge byen opp igjen. Gamle og nye gruver ble åpnet. I begynnelsen av 1950-tallet var gjenoppbyggingen av Barentsburg ferdig, og produksjonen lå nesten på samme nivå som før krigen. Produksjonen økte utover på 1960- og 1970-tallet.

På 70- og 80-tallet ble det satt opp boligblokker i mur i tilegg til den eldre, russiske trebebyggelsen. Derfor er det interessant å spasere rundt i byen og ta enn titt på arkitekturen.

Barentsburg

Barentsburg har mange vakre trehus i tradisjonell byggestil.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Gruvene i Barentsburg er ikke modernisert på samme måte som den norske gruvedrifta i Svea, og bygningene i byen er heller ikke spesielt velholdte. Men når vi klatrer opp trappene fra kaia, møtes vi av en gjeng russere som sitter og ser ut over havna. Jeg spør med tolkhjelp fra de russiske forskerne om hva de gjør i Barentsburg, og får til svar at de er bygningsarbeidere og bygningsingeniører fra Moskva som er i byen i to måneder i sommer for å renovere bygninger.

Mange av de vakre, gamle trehusene er svært nedslitte, og trass i at det bor omlag 500 mennesker i Barentsburg(2007), møter vi svært få ute på gatene bortsett fra bygningsgjengen. Trust Arktikugol, gruveselskapet, har eget bygg ved kaia, men også der er det stille og tomt. De fleste som har jobbet i gruva er fra Ukraina, og befolkningen i Barentsburg ble hardt rammet av flyulykka på Operafjellet i 1996.

Arbeidere i Barentsburg

Et hyggelig møte med russiske bygningsarbeidere fra Moskva som restaurerer i Barentsburg.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Lenin sentralt i bosetninga

Lenin står på sin påle midt i bosetninga, på samme måte som jeg har sett ham i ett av de andre russiske gruvesamfunnene på Svalbard, Pyramiden. Malte skilt og dekorasjoner er i fargerik russisk stil, og Barentsburg har kulturhus med forsamlingslokale, idrettshall med svømmebasseng og hotell.

Barentsburg

Livlige måker bebor de fraflyttede husene med mye skrik og støy. Vakre utskjæringer viser at mye arbeid ble lagt ned under gjenoppbygginga av byen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK
Murmansk

Tradisjonelt russisk håndarbeid å få kjøpt på hotellet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Vi går innom resepsjonen og noen kommer og låser opp souvernirbutikken så vi får handlet noen minner fra besøket i den russiske bosetninga. De åpner til og med baren for oss, slik at vi får en kald pils før turen med gummibåt tilbake til ”Jan Mayen”. Det smakte. Og så står Longyearbyen og lossing av alt utstyr fra skipet for tur. Tidlig neste morgen når vi får kaiplass, kl 0600.

Les flere av Sylvis blogginnlegg

Barentsburg

Originale souvenirer med minner fra Sovjettida og USSR.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark