Hopp til innhold

En omkommet funnet på Svalbard

En av de omkomne etter helikopterulykken på Svalbard ble funnet mandag ettermiddag.Vedkommende ble lokalisert på havbunnen av en miniubåt cirka 130 meter fra helikopteret.

Kystvakta Svalbard

Det har vært satt inn store ressurser i søk- og redningsaksjonen. Mandag ettermiddag ble en av de omkomne funnet.

Foto: Nils Mehren / NRK

Nå vil det bli jobbet videre for å få hevet den omkomne opp til overflaten, og deretter fraktes inn til Longyearbyen for identifisering. KRIPOS er nå tilstede i Longyearbyen med spesialister for å identifisere den omkomne.

På Sysselmannens kontor håper man at funnet vil gi en bedre pekepinn på hvor eventuelt andre omkomne kan befinne seg.

– Vi ønsker å få den omkomne opp så snart som mulig, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Søket etter de andre sju omkomne fortsetter med uforminsket styrke.

Helikoptervrak

HELIKOPTERVRAK: Helikopteret ble funnet av ubåten Hugin på 209 meters dyp.

Foto: G.O Sars

Ble funnet på 209 meters dyp

Det var torsdag forrige uke at helikopteret styrtet ned i havet. Helikopteret var på vei fra den russiske byen Pyramiden til helikopterbasen Kapp Heer utenfor Barentsburg. Åtte mennesker, tre forskere og fem besetningsmedlemmer, var om bord i det russiske Mi-8 helikopteret.

Kort tid etter det havarerte helikopteret ble meldt savnet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag ettermiddag, satte de norske redningsressursene i gang søk. Søndag morgen meldte Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) at et interessant objekt ble lokalisert etter søk med undervannsfarkoster. Dette objektet ble nærmere undersøkt søndag formiddag. Senere ble det bekreftet at det havarerte helikopteret var funnet på 209 meters dyp omtrent to kilomter nordøst for Heerodden.

Vraket skal ligge på 209 meters dyp

Starter hevingen på onsdag

Hevingen av helikopteret vil starte onsdag eller torsdag. Da kommer det et skip, som er spesiallaget for å hente opp helikoptervrak.Hovedredningssentralen har trukket seg ut av saken som nå har gått over til å være et søk etter antatt omkomne i regi av politiet.

Det er Sysselmannen på Svalbard som koordinerer innsatsen videre. Sysselmann Kjerstin Askholt sier til NRK at deres jobb de neste dagene vil være å kartlegge området, inntil skipet er på plass.

– Vi skal blant annet finne ut hvordan havbunnen ser ut, med tanke på stein og leire. Slik jeg har forstått det har det litt og si for hvor krevende selve hevingen blir, sier Askholt.

Representanter fra den russiske havarikommisjonen inngår i den norske havarikommisjonen som nå jobber med helikopterulykken. Mandag har de samlet inn lydlogger, bildemateriale, værinformasjon og snakket med folk som hadde med flygninga å gjøre. Saken har fått stor oppmerksomhet også i Russland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark