NRK Meny
Normal

En hær av søkere til Forsvaret

I forrige uke kjempet 850 soldater om 100 ledige grenaderstillinger i Hæren.

Hærens befalskoles mestringsøvelse

Her fra Hærens befalsskoles mestringsøvelse i mai 2016.

Foto: Anette Ask / Forsvaret

Aldri før har interessen for å gjøre karriere i Forsvaret vært større. Både til krigsskolen og til grenaderopptaket er søkermassen større enn noensinne, sett i forhold til dagens struktur.

– Rundt 15 prosent av dem som avtjener verneplikten i år, søker seg videre, sier talsmann i Hæren, Aleksander Jankov til NRK.

Grenaderer er profesjonelle soldater som er trent og utrustet til innsats, både i og utenfor Norge. Tjenesten kan benyttes til å søke befalsskole og en videre militærkarriere.

Strenge krav

Under forrige ukes grenaderopptak gikk de håpefulle gjennom mange ulike øvelser, både fysiske og psykiske tester.

Aleksander Jankov

Oberstløytnant Aleksander Jankov er talsmann i Hæren.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– De ble testet for fysisk skikkethet, evne til samarbeid, holdninger, ferdigheter og motivasjon, slik at vi ansetter de beste grenaderene for framtiden, sier Jankov.

De som får jobb blir fast ansatt i staten og Hæren, i første omgang til de blir 35 år med mulighet for en bonus. Men mange av dem vil få videre ansettelse til de blir 60 år.

– Det er det som er så spennende med forsvaret. De gis en mulighet til å bevege seg i et miljø der de kan utvikle seg i veldig mange retninger, alt ifra å være vanlig soldat og bli veldig god med våpen og stridsteknikk til å gå ingeniørutdanning eller annen spesialisert utdanning gjennom karrieren sin.

Hva tror du er årsaken til at forsvaret er så populært?

– Først og fremst tror jeg de som utsettes for tjeneste trives med hverandre i forsvaret, og de opplever tjenesten som meningsfull. Jeg tror de opplever at å delta i forsvaret av landet er viktig og riktig. Og så gir det mulighet for personlig utvikling, og det er en god kombinasjon.

I januar i fjor ble det innført verneplikt også for jenter. Hvor stor betydning tror du det får for rekruttering?

– Det får enorm betydning. Vi får nå mulighet til å rekruttere fra hele årskull, og ikke bare halve som tidligere. Det betyr jo at vi kan hente den beste kompetansen fra hele befolkningen og det er viktig for å ha et godt og robust forsvar også i fremtiden, sier Jankov.