NRK Meny
Normal

Kjemper for oljefritt Arktis: Her er hollywoodstjernen på plass på Svalbard

Emma Thompson er med Greenpeace på et skip til Svalbard for å sette søkelyset på et smeltende Arktis.

Emma Thompson Svalbard

Emma Thompson er opptatt av å bevare Arktis for datterens generasjon.

Foto: Cobbing /Greenpeace 2014

– Min datter og hennes generasjon er i ferd med å arve den verdenen vi er ansvarlige for, og jeg vil være sikker på at vi lar Arktis i fred for oljeselskaper, og at Arktis forblir beskyttet for alltid. Jeg gjør denne reisen fordi jeg vil at Gaias generasjon skal kunne vokse opp i en anstendig og fornuftig verden. Faktisk, gjør jeg denne reisen for at hennes barn skal kunne vokse opp i det hele tatt, sier Emma Thompson i en pressemelding fra Greenpeace.

Lørdag gikk hun sammen med datteren Gaia Wise (14) om bord i Greenpeaceskipet «Esperanza» på Svalbard. Med på turen er også den kanadiske skuespilleren og urfolksretts-aktivisten Michelle Thrush og datteren Imajyn (14).

I løpet av en uke skal skuespillerne besøke forskningsstasjonen i Ny-Ålesund, sove en natt i en fangstmannshytte, rydde plastsøppel fra en strand på øygruppa og studere isbreer som trekker seg tilbake.

Cobbing_Emma_03_1574.jpg

Sammen med Thompson er skuespiller og urfolksforkjemper Michelle Trush.

Foto: Cobbing /Greenpeace 2014

Vil skape blest

Thompson forteller at hun alltid har drømt om å besøke Arktis, men at hun også er redd for hvilke effekter av den globale oppvarmingen hun kommer til å få se.

– Arktis varmes opp raskere enn noe annet sted, og det er ikke bare et isbjørn-problem. Det påvirker været så langt unna som India, mens stigende havnivåer ødelegger for folk over hele verden, sier Thompson.

Hun er med på turen for å skape oppmerksomhet rundt og få støtte til Greenpeace-kampanjen «Save the Arctic».

Michelle Thrush sier at hun som urfolkskvinne er spesielt glad for å kunne bidra til å skape bevissthet rundt situasjonen i Arktis.

Cobbing_Emma_01_1554.jpg

Trush er spesielt opptatt av urfolks plass i Arktis.

Foto: Cobbing /Greenpeace 2014

Bra å få se med egne øyne

– Vi har et ansvar som går over flere generasjoner for å stoppe denne uforsvarlige industrialiseringen av Arktis. Vi må forsvare rettighetene til urfolk som bor og lever i området, og rettighetene til alle mennesker hvis skjebne er knyttet til Arktis’ skjebne, sier Thrush.

Jan-Gunnar Winther

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther vil ikke kommentere Greenpeace sin aksjon, men sier på generelt grunnlag at norske myndigheter har hatt gode erfaringer med å ta med beslutningstagere til Arktis.

– Å få se et Arktis i endring med egne øyne, er mye mer nyttig enn å bli fortalt om det på et møterom. Det gir kunnskap og et sterkere fundament å stå på i sitt engasjement for Arktis, sier Winther.

Han viser til at også miljøinteresserte turister og får et sterkere engasjement for Arktis etter at de har besøkt Svalbard.

Blant kjente beslutningstagere som norske myndigheter har tatt med til Svalbard og Arktis, er Hillary Clinton og Ban Ki Moon.