Elsykkelen fikk fart på Irene (86) igjen: «Jeg har fått en ny start»

Hun har benskjørhet og dårlig følelse i beina, og folk hadde ikke sett henne ute av huset på flere måneder. Så fikk 86 år gamle Irene elsykkel.

Irene (86) sykla 40 mil den første måneden

Irene Ellinor Johansen bruker elsykkelen nesten hver dag. Foto: Kjetil Johansen

– Jeg skjønte at hun ville miste livsgnisten hvis vi ikke gjorde noe. Folk hadde ikke sett henne ute på flere måneder.

Sønnen Kjetil Johansen kaller elsykkelen han kjøpte til mamma Irene Ellinor Johansen (86) for det beste kjøpet han noen gang har gjort. Mora, som sliter med benskjørhet og nedsatt følelse i beina, slet med å komme seg ut, og sønnen frykta det verste.

– Mamma sykla mye tidligere i livet, men manuelle sykler er tunge å dra rundt. Jeg har selv hatt god erfaring med elsykkel, og tenkte at dette kunne være noe for henne.

Måtte overtales

Mange var skeptisk, og det var heller ikke enkelt å få Irene opp på sykkelen første gang.

– Hun måtte overtales, og det var ikke enkelt i starten. Men etter hvert lærte hun seg hvordan sykkelen fungerer, og hvordan hun skulle komme seg på og av.

Etter det har det gått i – bokstavlig talt – rasende fart for 86-åringen. Den første måneden sykla hun 40 mil rundt på Andørja i Troms, ei øy med både knappe svinger, bratte bakker og mye vind.

– Sykkelen har gitt meg en ny start, den har vært en gudegave for meg. Den kan tilpasses etter hvor hardt jeg vil sykle, men jeg liker å sykle litt fort, sier Irene, som prøver å komme seg ut nesten hver dag.

Sønnen Kjetil er ikke i tvil om at elsykkelen har vært en lykke for mora.

– Dette har gitt henne et nytt liv.