Hopp til innhold

Denne elgkua er slått i hjel av bjørn

Nå ønsker naturoppsynet i Målselv hjelp fra publikum med å samle inn bjørnespor.

Elgku tatt av bjørn

Elgkua hadde tydelige spåor av bjørneangrep, og det er mange bjørnespor i området.

Foto: Trond Erik Markussen

– Grunnen til at vi mener den er tatt av bjørn, er mønsteret vi ser på dyret. Det er ganske kraftige knusningsskader i den fremre delen av hodet og kraftige bittmerker i nakke og manke, sier Rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Trond Erik Markussen til NRK.

Det er et par dager siden elgkua ble funnet like overfor Brandskognes i Målselv, skriver Troms Folkeblad som først omtalte saken. Funnstedet ligger ikke langt fra Andselv.

– Det registreres elg som blir tatt av bjørn nesten hvert år, men det er ikke like mange som melder inn dette som når tamdyr blir tatt, sier Markussen.

Flere bjørneobservasjoner

Den siste tiden er det gjort flere bjørneobservasjoner i Bardu og Målselv. I tillegg til funnet av elgkua er det funnet spor av bjørn langs kanten av Målselva, blant annet nært Storhaugen og ved Grøtte.

På lørdag ble det også observert en bjørn som krysset veien vest for avkjøringen til Målselvfossen. Det er også gjort flere funn av bjørneskitt i området mellom Bardufossen og Målselvfossen.

Bjørneskit

Slik kan bjørnens avføring se ut.

Foto: Trond Erik Markussen

Nå vil fylkesmannen og rovviltnemnda ha hjelp fra folk som ferdes i marka i området til å samle bjørnespor.

Vil ha bjørneskit

Finner du bjørneskitt oppfordrer Markussen deg til å samle opp en prøve av avføringen i en pose.

– Bjørneskiten er ganske grov og lite fordøyd. På denne tiden av året kan det nærmest se ut som et bærspann som er blitt tømt ut, sier Markussen.

Fylkesmannen og rovviltnemnda trekker ut gavekort til noen av dem som sender inn slike skitprøver.

Markussen sier at de har DNA-treff som viser at det er noen bjørn som oppholder seg i området Målselv og Bardu. Det er ikke umulig at bjørnen som tok elgen er den samme som er observert i området.

Men selv om observasjonene kommer nærmere tettbebyggelsen, mener ikke Markussen folk skal være redd for å gå tur i skogen i området.

– Bjørnen er vårt største rovvilt og vi skal ha respekt for den. men den er minst like redd oss som vi er for den, sier han.