Elfrid vet hva som holder stanken fra festivaldoene borte

Drømmen om luktfrie festivaldoer fikk Elfrid (63) til å lage et topphemmelig mirakelmiddel. Veien til suksess kan være noe skikkelig dritt.

Elfrid Riddu-do

En gang i timen kommer Elfrid kjørende i bilen sin, stappfull av dopapir og mirakelmiddelet for vond lukt.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Elfrid Louise Irene Prøvlien (63) er både en hverdagshelt og en ekte ildsjel. En jobb mange ville kviet seg for å gjennomføre gjør Elfrid med stolthet og engasjement.

Festivaltoaletter har ikke akkurat rykte på seg for å lukte spesielt godt. Ikke er de ofte spesielt rene heller. Men på På Riddu Riđđu festivalen i Kåfjord er det andre boller. Det er det ene og alene Elfrid som har æren for.

Elfrid startet nemlig et lite forskningslaboratorium i sitt eget hjem for å gjøre festivaldo-opplevelsen litt hyggeligere. Og hun brukte seg selv som prøvekanin.

– For å finne ut hva som virkelig dreper vond lukt begynte jeg å bæsje i bøtter hjemme, forteller Elfrid.

Men å finne en mirakelkur for å fjerne vondlukt er ikke gjort på en dag.

– Jeg måtte prøve seks forskjellige ganger før jeg fant noe som virkelig fungerte. Jeg lot bæsjen ligge i bøtta et døgn, så endelig den sjette dagen hadde jeg funnet noe som fungerte. Da luktet det ingenting! Jeg jublet av glede, for endelig hadde jeg funnet noe som kunne gjøre dassene helt luktfrie, sier hun strålende fornøyd.

Se video av Elfrid i aksjon:

Elfrid Louise Irene Prøvlien (63) er både en hverdagshelt og en ekte ildsjel. En jobb mange ville kviet seg for å gjennomføre gjør Elfrid med stolthet og engasjement.

–Jeg skjønner ikke at folk kan synes det er rart. Jeg har funnet min patent , og jeg er en grunder, sier Elfrid. Foto: Elise Holdal.

– Sovet kun seks timer

For Elfrid er en gründer, og hemmeligheten bak luktdreperen vil ikke bli billig.

– Det er min patent. Den er selvlagd og vil koste meget dyrt, sier Elfrid bestemt.

En gang i timen kommer Elfrid kjørende i bilen sin, stappfull av dopapir og mirakelmiddelet for vond lukt. Hun forteller at hun har sovet kun seks timer siden festivalen begynte på onsdag.

Elfrids mirakelmiddel

Ikke la deg lure av innpakningen, middelet i flasken er det kun Elfrid som vet oppskriften på.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Men kan jo spørre seg hva som får denne dama til å stå på så hardt for fellesskapet, og gjøre drittjobben ingen andre vil ha?

– Jeg gjør dette fordi jeg er oppvokst her i den sjøsamiske kulturen. Jeg syns det er verdt det for at festivalen skal være en fin opplevelse for alle som er her. Riddu betyr veldig mye for meg. Derfor gjør jeg dette for oss og mitt folk. Det var verdt å bæsje i en bøtte for. Og jeg får masse ros for jobben jeg gjør her, sier Elfrid.

– Det lukter godt allerede fra utsiden

Og det er helt sant. Elfrid får uhemmet skryt fra alle festivaldeltagerne NRK snakker med.

Det er to sett med plasttoaletter på festivalen. På de nærmest hovedscenen hvor de aller fleste ferdes står Ragnhild Freng Dale og vasker hendene.

– Festivaldoene her er veldig rene og pene. Det er sjeldent at jeg ser så velstelte festivaldoer, så all ære til dem som gjør jobben, sier hun.

Hun får støtte fra Inga Margrethe Gaup som akkurat har gjort seg ferdig med sitt dobesøk.

– Doene her er utrolig rene. Jeg har ikke noe problem med å gå på dem i hvert fall.

Vaktene på Riddu Riđđu patruljerer toalettene jevnlig. Vakt Tine Mari Lie sier hun kan kjenne den rene lukta fra toalettene allerede før hun har åpnet døren.

– Det lukter faktisk godt allerede fra utsiden. Elfrid skal virkelig ha for den jobben hun gjør. Bare den korte tiden jeg har vært her i dag, har hun allerede kjørt forbi to ganger, forteller Lie.

Rene toaletter på Riđđu

Vakt, Tine Mari Lie, forteller at det lukter godt allerede fra utsiden.

Foto: Kaja Staude Mikalsen

Uhemmet skryt fra festivalledelsen

For Elfrid er en trofast ansatt på Riddu Riđđu festivalen. Hennes innsats og harde arbeid er høyt verdsatt. Festivalsjef Kirsti Lervoll roser sin gode kollega opp i skyene.

Kirsti Lervoll

Festivalleder, Kirsti Lervoll, mener det ligger kjærlighet i jobben Elfrid gjør.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Vi er så glad i Elfrid og så stolt av henne. Vi er utrolig takknemlige for å ha henne med på laget. Hun har en utrolig arbeidsmoral, noe som er en mangelvare i dagens samfunn. Hvis flere var som Elfrid, så hadde vi vært mange skritt lenger i utviklinga enn i dag, sier Lervoll.

Selv har Kirsti Lervoll vært på mange festivaler selv, og understreker at å gå på do sjeldent er en hyggelig opplevelse.

–Men her på festivalen velger folk heller å bruke utedoen enn de inne. Elfrid er helt rå. Det hun gjør, det gjør hun skikkelig. Hun har brukt seg selv for å fjerne den stygge lukta, og hvis ikke det er kjærlighet for Riddu Riđđu festivalen så er det ingenting som er det!

Se bildegalleri av flere festivaldeltagere og festivaldoene:

Vil jobbe til hun fyller 120 år

Og kjærlighet til festivalen i hjembygda er det ikke tvil om at Elfrid har.

– Jeg har tenkt til å jobbe her til jeg blir 120 år gammel, ler Elfrid.

Og neste år blir det en ny runde med hjemmelabratorium, for en helt vesentlig ingrediens i Elfrids mirakelmiddel har nemlig gått ut av produksjon.

– Men det skal nok gå bra, jeg vil være her neste år også. Gjestene sier at å gå på do på mine toaletter, er som å komme til et parfymeri.

Få et innblikk i festivaldoene på Riddu i denne videoen:

– Doene her er utrolig rene. Jeg har ikke noe problem med å gå på dem i hvert fall, sier Inga Margrethe Gaup.

Foto: Elise Holdal.