NRK Meny
Normal

Elever drilles på fugleinfluensa

Fugleinfluensaen kan komme først til Kautokeino - nå skal elevene lære om virusberedskap.

Fugleinfluensa
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Fugleviruset kan komme til Kautokeino først. Derfor vil skolen i Kautokeino, som ligger like ved hekkeområdet for ender, ha beredskapen i orden.

I dag skal Mattilsynet informere om hva de må gjøre ved en eventuell fugleinfluensa:

- Vi vet jo at trekkfuglene kommer nå om noen uker. Det er vanlig med andejakt nå på våren, og det kan jo oppstå farlige situasjoner. Det sier rektor Ellen J. Sara Eira ved Kautokeino ungdomsskole.

 

Evakueres

Fugleviruset er allerede funnet hos toppender i Sverige. I mai kommer hovedtrekket av ender til Kautokeino, til elva like i nærheten av skolen. Derfor ønsker rektor Ellen J. Sara Eira at elevene skal være forberedt på det verste:

- Ja, at det oppdages døde fugler her, og at det påvises fugleinfluensa. Det kan jo være vi må evakuere skolen eller flytte på oss, og det kan hende at barn eller ungdom tar borti de døde fuglene fordi de ikke vet hvordan de skal opptre hvis de finner død fugl.

 

Forberedt

Seniorrådgiver Hugo Kalstad i Mattilsynet, har fått jobben med å informere elevene fra 1. til 10. klasse om hva de skal gjøre hvis viruset påvises:

- Det er jo det verste som kan skje i forhold til skolen, og der blir jo vårt råd å ikke ta borti de døde eller syke fuglene, og å ha god hygiene når man ellers behandler fugler.

- Hva skal de gjøre hvos de finner død fugl?

- Da skal de kontakte Mattilsynet. 

Men Kalstad minner om at viruset først og fremst er en fuglesykdom:

- Sykdommen er ikke alvorlig for mennesker, avslutter han.