Hopp til innhold

Elever avslører ni vanlige måter å jukse på

Mobiltelefonen gjemt i kalkulatordekselet og falske brusetiketter. Ungdommen har mange kreative måter å jukse på prøver på. Her er ni av dem.

Det rapporteres stadig om større press på norsk ungdom. De skal prestere på flere arenaer, både på og utenfor skolen.

Som en konsekvens av dette, forteller ungdom NRK har vært i kontakt med at juksing på prøver blir mer utbredt.

I en uoffisiell spørreundersøkelse gjort blant cirka 150 ungdommer fra hele landet på Facebook, svarer to av tre at juksing er utbredt på skolen deres.

De vanligste årsakene til juksingen er at ungdommene ønsker bedre karakterer, de er redde for å stryke, eller de rett og slett ikke orker å forberede seg godt nok til prøvene.

Andrine Bolle Andersen

Andrine Bolle Andersen, elev ved Nordborg ungdomsskole på Finnsnes.

Foto: David Jensen / NRK

Og det mangler ikke på kreativiteten når ungdommene skal jukse på prøver. Andrine Bolle Andersen og David Jensen har den siste uken vært utplassert i NRK Troms, og har brukt deler av tiden på å samle sammen en liste over juksemetoder som brukes i dag:

1. Kjøpe tekster

David Jensen

David Jensen, elev ved Langnes skole i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ungdommen kjøper ferdige tekster som andre har skrevet. Selgeren får vanligvis ikke solgt teksten med mindre vedkommende har fått god karakter på den.

2. Kommunisere via mobil

De tar mobilen under pulten og får svar fra andre om prøven.

3. Skrive på kroppsdeler

Tro det eller ei, ungdommen bruker fortsatt denne metoden. De plassene de skriver på kan være for eksempel i hånda, på armen og på fingrene. Altså plasser som er lett tilgjengelig, og lett for å skjule.

Juks til prøve
Foto: David Jensen / NRK

4. Skrive av nabo

Se på prøven til den som sitter ved siden av, og skriver av. På prøver der det brukes PC skråstiller elevene datamaskinen slik at naboen kan se hva vedkommende skriver.

5. Kroppsspråk

Man kommuniserer med en annen person som ingen andre får med seg, gjerne med tegn som avtales på forhånd.

6. Lync

Lync er et kommunikasjonsprogram som gjør det mulig å kommunisere med én eller flere personer samtidig, enten via direktemeldinger, eller video og lyd. Programmet er koblet opp med Office 365 og man kan lett sende tekster og dele skjerm med hverandre.

Også kommunikasjonsprogrammet Skype kan brukes til å jukse under prøver:

Det eksisterer en utbredt juksekultur på videregående skoler på Sørlandet. Mange elever jukser på tentamen og eksamen ved hjelp av kommunikasjonsprogrammet Skype. - Så enkelt er det å jukse, sier elever som viser hvordan det foregår.

7. Gå på do

Ungdommen bruker som unnskylding at de må på do. Under dobesøket sjekker de opp oppgaven eller oppgavene de sliter med på prøven via mobilen.

8. Kalkulatordeksel

Kalkulatoren er ofte et verdifullt verktøy på tentamen og eksamen. Men kalkulatordekselet kan også brukes til å skjule elevens mobiltelefon.

9. Brusflaske

NRK har vært i kontakt med ungdom som har laget en egen etikett til brusen de har med seg på prøven, hvor de for eksempel bytter ut ingrediensene med svar eller stikkord som kan hjelpe dem.

Eksamen

Eksamen og tentamen opptar de fleste skoleelevene i landet i disse dager.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Orker ikke forberede seg til prøvene

– Jeg tror mange ungdommer jukser fordi de ikke orker å forberede seg til prøvene. Alle vil jo gjøre det bra på skolen, samtidig er det er mange forventninger som er vanskelig å leve opp til, sier niendeklassingen Alexander Wollmann ved Langnes ungdomsskole.

De vanligste årsakene til juksingen er at ungdommene ønsker bedre karakterer, de er redde for å stryke, eller de rett og slett ikke orker å forberede seg godt nok til prøvene.

– Personlig mener jeg juksing er dumt fordi noen jobber hardt for å få gode karakterer. Dersom andre da jukser og får ufortjent gode resultater, ødelegger det for dem som faktisk jobber med skolearbeidet, sier niendeklassingen Ask Skogen.

Inspektør på Langnes skole, Marte Enoksen Loftås, sier at de er klar over at juksing er utbredt blant skolens elever.

– Vi vet at juksing foregår, men vi prater mye om juksing, spesielt nå i eksamens- og tentamenstidene. Det er viktig for oss å understreke konsekvensene juksing får, og vi oppfatter at elevene er veldig klar over dette, sier hun.

Dersom du blir tatt for juks blir prøven annullert. Da risikerer du blant annet å ikke få standpunktkarakter i det aktuelle faget.

– Vi har hatt enkelttilfeller av juks, men vi oppfatter ikke juksing som et stort problem på vår skole. Blant annet fordi vi bruker tid på å prate med elevene om det, sier Loftås.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark