Hopp til innhold

Ordfører sjokkert: – Ekkelt å se revekadavrene

En påskeferierende ordfører Sølvi Jensen sier hun er rystet over oppslagene som viste reve- og fuglekadavre liggende henslengt i fjæra. Hun håper det ikke ødelegger for bildet av Lyngen som en naturperle.

Revekadavre i Lyngen

Lyngen kommune endrer reglene for skuddpremie etter at det ble funnet revekadavre i fjæra

Foto: Odd Solberg / privat

– Jeg håper virkelig at dette var en engangsforeteelse og at det ikke går ut over renommeet til den vakre kommunen vår. Sånn skal vi ikke ha det. All forurensing er stygt og uønsket, men dette var ekstra ekkelt, sier hun.

Sølvi Jensen

Ordfører i Lyngen Sølvi Jensen er sjokkert over at noen har dumpet revekadavre i fjæra

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Det var avisa Framtid i nord som tirsdag skrev om 16 døde rever og et titalls fuglekadavre som lå strødd i fjæra mellom Tyttebærvika og Storsteinnes i Lyngen. Tidligere ordfører Odd Solberg fikk et tips og ble sjokkert over synet som møtte han.

– Det så helt forferdelig ut, mye verre enn jeg hadde forestilt meg, forteller Solberg.

Han gikk så ned i fjæra og tok bilder av de døde dyrene.

Fikk fjerne kadavrene fort

Ordfører Sølvi Jensen er glad for at kommunen var snar og fjernet kadavrene.

Etter hvert ble det klart at det trolig var jegere som har skutt rødrev og fått skuddpremie for dette, som står bak dumpingen.

– Jeg er enig med vår leder av teknisk sektor, Viggo Jørn Dale, i at vi fjerner hele skuddpremieordningen hvis dette gjentar seg, sier hun.

Skuddpremie på rødrev gjennomføres som et tiltak for å beskytte andre dyrearter, blant annet fjellreven som er truet av utrydding, men også for å beskytte husdyr på beite. Det er fylkeskommunen som kan gi kommunene fullmakt til å fastsette skuddpremie.

I Lyngen er det Lyngen sau og geit som har fått oppgaven med å administrere dette. Laget fikk i fjor 35 000 kroner for å gjøre oppgaven, og fastsatte skuddpremien for rev til kroner 500,- . Krevet til jegerne er at de leverer høyre forlabb før de får utbetalt premie.

Odd Solberg

Tidligere ordfører Odd Solberg ble rystet over synet som møtte han

Foto: Rune Sævik / NTB scanpix

Alf Rognli i Lyngen Sau og Geit sier at de ikke kommer til å gjøre noe mer med saken. Det er ryddet opp nå og han ønsker å avdramatisere det hele.

– Det var et mistak av vedkommende, sier han.

Vil stramme inn reglene for skuddpremie

I 2012 ble det utbetalt skuddpremie for 111 rev i Lyngen. Rognli sier han ikke har oversikt over hvor mange skuddpremier de utbetalte i 2013

I dag er siste dag for å kunne jakte på rødrev på en tid, da jakttida går fra 15. juli til 15. april.

I stedet for å dumpe dyrene i fjæra skulle de vært levert og behandlet hos Norsk Protein i Balsfjord og destruert i forbrenningsanlegg. Men dette koster penger og leder for teknisk sektor i Lyngen Jørn Viggo Dale tror det er grunnen til at de er dumpet.

Men han sier de kommer til å skjerpe reglene.

– Etter påske skal vi ha et møte med landbruksnæringen og diskutere innskjerping av reglene for skuddpremie.

Det vil da bli aktuelt å kreve at hele dyret framvises før premie utbetales, og at kadavrene skal fraktes til deponi umiddelbart.

– Kommunen burde anmelde

Siri Martinsen, NOAH

Siri Martinsen i NOAH mener kommunen sender ut gale signaler ved å ikke anmelde saken

Foto: Bente Isefjær / NOAH

Lyngen kommune har bestemt at de ikke vil anmelde saken.

– De som har gjort dette har fått seg en skikkelig advarsel og jeg kan ikke tenke meg til at dette kommer til å skje igjen, sier ordfører Jensen.

Men dyrevernsorganisasjonen NOAH reagerer på at kommunen ikke anmelder saken.

– Når man har en ansamling av døde dyr som opplagt ikke har dødd en naturlig død, bør saken etterforskes i forhold til brudd på både dyrevelferdsloven, viltloven og eventuelle andre lover, sier leder Siri Martinsen.

Hun mener kommunen sender ut gale signaler om at det er fritt frem å gjøre hva som helst med dyr.

– Det er et veldig negativt signal, sier hun.

Hun reagerer også at dette kan være et resultat av skuddpremieordningen som NOAH er skeptisk til.

– Det er ikke alle skuddpremieaksjoner som er lovlige, det skal være restriktive kriterier som ligger til grunn. Det å ikke undersøke om dette er en ulovlig aksjon er kritikkverdig, sier Martinsen til NRK.

Hun mener skuddpremie i seg selv bidrar til større risiko i forhold til dyrevelferd, det er mer risiko for skadeskyting og andre ulovlige avlivingsmetoder, og i det lys er det ekstra kritikkverdig at kommunen ikke anmelder saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark