E8 åpnet igjen etter det store snøskredet

Like før klokka 16 fredag ettermiddag var E8 gjennom Lavangsdalen ryddet og åpnet for normal ferdsel etter snøraset torsdag.

Skred Lavangsdalen

Torsdag formiddag gikk det et stort skred over E8 i Lavangsdalen. Seks personer ble innesperret i bilene sine av snømassene, men ingen ble fysisk skadd.

Foto: Ørjan Pedersen

I 13-tiden fredag ble ett felt åpnet på E8 i Lavangsdalen. Trafikken dirigeres forbi stedet der det gikk et snøskred torsdag på innfartsveien til Tromsø. Geologene har klarert E8 i Lavangsdalen etter det store snøskredet som gikk torsdag.

– Vi starter nå arbeidet med å rydde veibanen. Ryddemannskapet skal i tillegg til å rydde veien også ha ut de bilene som står fast i snømassene, sa Knut Øvervoll, seksjonsleder Statens vegvesen, tidligere fredag.

Ett felt er fortsatt stengt og det foregår manuell dirigering på grunn av opprydningsarbeid.

Brøyemannskaper og geolog i Staens vegvesen, Andreas Persson (i midten)

Brøytemannskaper og geolog Andreas Persson fra Statens vegvesen er på plass i Lavangsdalen fredag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Veien, som er en av hovedinnfartsårene, har vært stengt siden skredet gikk torsdag formiddag. Det har vært lange omkjøringer, og det har samlet seg opp med tungtransport ved holdeplasser i nærheten av området.

– Det har i dag gått flere skred i området. Noen har gått naturlig, mens andre er utløst av vegvesenet for å trygge området, forteller geolog Andreas Persson.

Utfordrende værforhold

På grunn av stor skredfare i området var Statens vegvesen avhengig av å komme seg opp med helikopter for å vurdere om det var trygt å sende inn brøytemannskaper for å rydde veibanen.

Skredet var rundt 200 meter langt og to meter dypt.

Daisybell brukes for å utløse skred i Lavangsdalen

Daisybell brukes for å fjernutløse skred.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Torsdag kveld kom de seg opp med helikopter, med været gjorde at det ikke var godt nok sikte til å ta en avgjørelse.

Også fylkesvei 91, Hov–Breivikeidet, ble åpnet igjen fredag ettermiddag.

Like etter klokka 16 fredag var også E6 ved Kvænangsfjellet åpnet. Veien ble stengt torsdag kveld på grunn av ras og fare for ras.

Her kan du følge med på trafikken i Troms.

Vurdering av skredfare Lavangsdalen

Fredag formiddag kom geologer fra Statens vegvesen seg opp i lufta med helikopter og fikk vurdert at det er trygt å åpne E8.

Foto: Andreas Persson / Statens vegvesen