E6 stengt av jordras: – Enorme vannmengder som kommer fra fjellet

Statens Vegvesen håper å åpne E6 sør for Øvergård onsdag kveld.

Jordras sperrer E6 i Balsfjord

E6 ved Øvergård er stengt for all trafikk på grunn av et jordras.

Foto: Anita Jullum

E6 i Balsfjord er fortsatt stengt, etter at et jordras sperret veien like sør for Øvergård, mellom Nordkjosbotn og Oteren onsdag ettermiddag. Oppryddingsarbeidet er i gang, og Statens vegvesen meldte tidligere at de håpet å få åpnet veien klokken 20.30 onsdag.

Vegtrafikksentralen sier til NRK klokken 20.45 at arbeidet fortsatt pågår.

Undersøker veien for skade

Operasjonsleder Jøran Bugge ved Troms politidistrikt sier at Statens vegvesen forsøker å rydde et av kjørefeltene i løpet av kvelden.

– De har vurdert at det ikke er behov for geolog på stedet. De vil rydde veien for å se om raset har gjort noen skader på veien før de kan vurdere om de kan åpne veien.

Ingen personskade

Raset er en meter høyt og opp mot 30 meter bredt, opplyser politiet, som er på stedet for å regulere trafikken. Inntil videre er det omkjøring via fylkesvei 87 i Tamokdalen.

Statens vegvesen og politiet fikk melding om jordraset like etter klokken 17 onsdag ettermiddag.

Ingen personer eller biler har blitt tatt av raset, som har ført med seg stein- og jordmasser over E6 like sør for Øvergård.

Øyenvitne: – Har aldri sett lignende

Mariam Mathisen bor i området hvor det har gått et jordras som sperrer E6 like sør for Øvergård i Balsfjord kommune. Mathisen forteller at det har regnet kraftig de siste timene, med innslag av lyn og torden. Hun har aldri sett noe lignende, sier hun til NRK.

– Det er helt enorme vannmengder som kommer ned fra Nordfjellet, der hvor raset har gått. Den lille bekken som vanligvis er uttørket om sommeren, er på størrelse med en stor foss som renner ned fra toppen av fjellet. Vannmassene tar med seg stein, skog og gjørme i en enorm fart, og det ligger jordmasse strødd på en strekning på cirka 100 meter, sier hun.

Ifølge folk i området som NRK har snakket med, skal det ha gått flere jordras i området.

Meteorologisk institutt og NVE sendte onsdag ut OBS-varsel på grunn av store nedbørsmengder i Troms.

– Jeg frykter at vannmassene skal grave ut hele E6, sier Mathisen.

Tette stikkrenner

Entreprenøren i Veidekke er på stedet med anleggsmaskiner. De store nedbørsmengdene har gjort at stikkrennene har blitt tette, noe som har skapt flom.

Vegtrafikksentralen fikk melding om raset like etter klokken 17 onsdag.

– Vi vet foreløpig ikke annet enn at det har gått et ras som har ført til at veien er stengt. Vi varslet entreprenøren Veidekke, som har sendt ut personell for å få en oversikt over situasjonen, sa trafikkoperatør Torill Brattbakk til NRK tidligere i ettermiddag.