NRK Meny
Normal

Dystre utsikter for Polarmuseet

Polarmuseet i Tromsø ett skritt nærmere nedlegging. Kulturkomiteen i Tromsø støtter sammenslåing med Tromsø museum.

Om kort tid kan Polarmuseet i Tromsø være nedlagt som egen stiftelse og i stedet bli en del av Universitetet og Tromsø museum.

Kulturkomiteen i Tromsø kommune mener at en sammenslåing av Polarmuseet, Tromsø museum og polarskuta MS Polarstjerna som i dag fungerer som et museum, er ei fornuftig løsning.

Synger på siste verset

– Det er jo et resultat av en prosess vi har vært igjennom, og vel planlagt. Stiftelsen består jo som kjent av instutisjonene Arktisk forening og Tromsø kommune, så det var ventet at de tok den beslutningen, sier styreleder Børge A. Hansen.

I mange år har han levd og åndet for Polarmuseet. Når Polarmuseet synger på siste vers som et sjølstendig museum, er det fordi Staten vil det slik. De 800 små museumsenhetene i Norge skal slås sammen til ca 100 sjølstendige enheter.

Da blir Polarmuseet og MS Polarstjerna for små. Besøkstallet har gått ned og Staten snører inn pengesekken.
Da er det ikke lenger liv laga, og Polarmuseet har i det siste brukt av sparepengene for å holde dørene åpne. 

Spent på fremtiden

Polarmuseet har lenge kjempet i mot en sammenslåing med storebror Tromsø museum.
Hansen er spent på hvordan framtida til Polarmuseet, slik vi kjenner det i dag vil bli.

– Polarmuseet skal jo i utgangspunktet bestå, men det blir jo en litt annen organisatorisk form. Utad i forhold til samlinger og instutisjonen, så skal den bli et like bra produkt som den har vært. Det er jo styrets innstilling i hvertfall, sier han.