Hopp til innhold

Dyrebeskyttelsen utlover dusør for å oppklare brannmysterium

Politiet har henlagt saken etter at noen satte fyr på hjelpesenteret der 13 katter omkom. Nå tar Dyrebeskyttelsen saken i egne hender.

Omriss av en av kattene som omkom

13 KATTER OMKOM: I sotet etter brannen hos Dyrebeskyttelsen kunne man spor etter en av de omkomne kattene.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

«Jeg håper noen dyr har klart seg, jeg håper noen dyr har klart seg».

Slik beskriver Hege Gausdal Foshaug tankene som raste gjennom hodet da hun en grytidlig høstmorgen i 2017 fikk sjokkbeskjeden. Dyrebeskyttelsens hjelpesenter i Tromsø står i brann.

Men ingen dyr hadde klart seg.

Dyrebeskyttelsen utlover dusør etter brann

UTLOVER DUSØR: Dyrebeskyttelsen i Tromsø sier de sliter med å få ro så lenge brannstifteren ikke er tatt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Henlagt

Tirsdag ble det klart at politiet har henlagt den snart ett år gamle saken. De har ingen spor etter hvem som står bak den påsatte brannen.

– Vi er veldig lei oss for at saken ikke ble oppklart, men vi skjønner at saken etter hvert henlegges når politiet ikke har noen spor, sier Foshaug, som er frivillig i Dyrebeskyttelsen.

Trine Bekkmo og Hege Anita Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen Tromsø

ETTER BRANNEN: Trine Bekkmo og Hege Anita Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen Tromsø rett etter brannen høsten 2018.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Nå tar Dyrebeskyttelsen saken i egne hender, med dusør på 30.000 kroner for tipset som oppklarer saken.De håper at noen kanskje har sittet og visst ting en stund, uten å ha hatt motivasjon nok til å fortelle om det.

– Det betyr mye for oss å få en oppklaring på dette, for det har vært en belastning for oss som lokalavdeling, sier Foshaug.

Usikkerhet

Under brannen mistet 13 katter livet. Dyrebeskyttelsen vet ikke om de var et tilfeldig offer eller om noen ville «ta» dem. Siden gjerningspersonen ikke er tatt, føler de fortsatt at situasjonen er ubehagelig, nå som de midlertidig holder til i bydelen Håpet.

– Noen er blitt mørkeredd. De er redde for brann. De er redde for å være på hjelpesenteret alene, spesielt etter at det er blitt mørkt. Det er vanskelig å håndtere alle sakene som ikke bare omfatter dyrene, men også de frivillige, sier Foshaug.

Trehuset ble antent utendørs ved å stable opp skrot på utsiden, og tenne på.

– Vi håper at vi er et tilfeldig offer, men vi kan ikke vite det sikkert. Usikkerheten er veldig plagsom for veldig mange, og det er vanskelig å takle at gjerningsmannen ikke er tatt, sier Foshaug.

Det har ikke lyktes NRK å få kommentarer fra politiet torsdag kveld.

I oktober skal Dyrebeskyttelsen flytte inn i et nytt hjelpesenter i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark