NRK Meny
Normal

Du må belage deg på litt snømåking også framover

"Ikke gråt om det er vinter og det snør!" heter det i sangen. Det har falt store mengder med snø i nord, noe som betyr mye snømåking. Og du må nok belage deg på enda mer snømåking fremover.

Mann måker snø

Det kan bli noen timer snømåking for folk i Nord-Norge de neste dagene, selv om nedbøren skal avta. Illustrasjonsfoto.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi har hatt et vestavindsbelte som har ligget rett over oss, og det gir dårlig vær, forteller vakthavende meteorolog, Trond Lien. Beltet har flyttet på seg, så været skal snart bli bedre.

– Det blir snøbyger i ytre strøk av Finnmark lørdag. Det blir lite nedbør på vidda i helga. Og det ser ut som at det skal gi seg på søndag, forteller Lien.

I Troms gir bygene seg allerede lørdag utpå dagen. Og heldigvis så skal været holde seg pent ei stund framover, sier Lien.

Kalde temperaturer gir lett snø

Men vær obs! Det blir oppholdsvær og fralandsvind. Det er lite vanninnhold i snøen nå når det er så kaldt, så det kan bli mye føyke som kan fylle igjen innkjørsler og gi fokk og dårlig sikt på veiene.

Det er ingen overdrivelse å si at snøen har lavet ned her nord. I Gamvik ble det målt 50 millimeter snø ved målestasjonen der, og det er rekordartet, forteller Lien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mann måker snø

Kraftig snøfall gir mye måking, som denne mannen her fikk erfare.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Trafikkmeldinger Finnmark får du her.

Trafikkmeldinger Troms får du her.

Pass på ryggen

Meteorologene har gitt oss flere stormvarsel den siste tiden og veiene har vært mer stengt enn det som er normalt. Det er sendt ut snøskredvarsel flere steder. Politiet har kjørt pubgåere hjem på skuter og har gitt bistand til de som er snødd inne i husene sine.

Vinter betyr snømåking. Og vinteren er også en av høysesongene for kiropraktorer. For du må passe på ryggen din når du skal måke snø. Særlig når det er så mye snø du skal måke. NRK har snakket med Jon Søvik som gir deg gode råd for å skjerme ryggen under måking.

Her kan du se kiropraktor Jon Søvik vise deg hvilken stilling du skal ha når du måker snø.

Advarer utrente mot snømåking

I 2009 hadde NRK en artikkel som advarte utrente mot snømåking. Det var avdelingsdirektør og professor ved Hjerteavdelingen på Haukeland sykehus, Jan Erik Nordrehaug som fortalte at når overvektige, utrente menn plutselig kaster seg ut i heftig snømåking, kan det i verste fall ende i hjerteinfarkt.

Men heldigvis så finnes det hjelpemidler som kan gjøre livet med snømåking lettere.

Stille før stormen

Leserbilde fra Svein-Erik Aas Johansen som viser at det er stille før stormen på Kistrand.

Foto: Svein-Erik Aas Johansen / Privat

Tips oss!

Vi vil gjerne høre fra deg. Har du gode måketips, eller bilder? Del dem gjerne med oss.

Instagram #nrkfinnmark

facebook: NRK Finnmark