Normal

Du bør forberede deg på nye strømbrudd

Kraftselskapene stålsetter seg før ekstremværet «Ole» kommer, og mener du bør gjøre det samme.

Storm Hammerfest

Det kan blåse opp til orkan styrke i Nord-Norge i helgen. Her fra en tidligere storm ved Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Sørg for å ha ekstra belysning, eksempelvis stearinlys, lommelykter eller andre lyskilder. Gjør klar alternative oppvarmingskilder, eksempelvis ved eller parafinovn. Finn frem en batteriradio, og lad opp mobiltelefonene. De som har aggregater, og særlig kunder med særskilte strømbehov, oppfordres til å sjekke disse, sier Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef.

I sin rolle koordinerer og prioriterer han strømforsyningen ved omfattende strømbrudd i fylket, og er bindeleddet mellom NVE, Fylkesmannen og kraftselskapene i fylket.

Ekstremværet «Ole» er på vei inn over kysten. Vinden ser ut til å ta seg opp allerede fredag kveld, men det er først på lørdag «Ole» slår til for fullt.

Meteorologisk institutt melder at det kan blåse opp til orkan i Troms og Nordland, De anbefaler folk å holde seg inne og passe på å feste alle løse gjenstander godt før det blåser opp.

Kraftselskapene øker bemanningen

Åsmo forteller at kraftselskapene i Troms nå stålsetter seg før uværet.

– Det settes inn ekstra mannskap både i montørstaben, på Driftssentralen og på Kundeservice. I tillegg er beredskapsledelsene varslet og har fra i ettermiddag økt beredskap, sier Kraftforsyningens distriktssjef, Arvid Åsmo, i en pressemelding.

Troms Kraft setter inn flere montører i Tromsø-området, Lenvik/Senja, Salangen, Bardu og Målselv kommuner. Ekstra montører, kjøretøy og utstyr vil fra fredag ettermiddag være stasjonert på Kvaløya i tilfelle Sandnessundbrua skulle bli stengt.

Hålogaland dobler også bemanningen både med montørvakter og ingeniørvakter. Også Ymber øker beredskapen betydelig.

Mange ledninger å kontrollere

Torsdag 29. januar ble store deler av Nord-Norge rammet av strømbrudd i flere timer. Fylkesmann i Troms, Bård M. Pedersen, understreket i ettertid at strømbruddet minner oss om hvor sårbare vi egentlig er.

Arvid Åsmo forteller at strømnettet i Troms er ekstremt langstrakt, og utelukker ikke nye strømbrudd dersom vinden blir så sterk som prognosene tilsier.

– Troms Kraft alene har et langt linjenett – tilsvarende strekningen fra Tromsø til Hawaii. Samlet er strømnettet i Troms 16.000 kilometer langt. Vi kan ikke forutsi verken om vi får noen strømbrudd, eller hvor eventuelle strømbrudd rammer. Det eneste vi kan gjøre er å øke beredskapen, og gi gode råd, sier Åsmo.