Dropper besøk til Svalbard på grunn av isbjørndrap

Isbjørndrapet på en britisk skolegutt på Svalbard i fjor, gjør nå at en annen gruppe britiske ungdommer dropper Svalbard som reisemål i år.

Skadd isbjørnangrep

Her blir en av de skadde etter isbjørnangrepet fraktet bort.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

En gruppe elever fra Marlow Grammar school dropper en planlagt tur til Svalbard i sommer, det skriver nettavisa Maidenhead-Advertiser.

De to siste årene har skolen sendt elever til øygruppa for å drive med ulike eksperimenter. I år blir turen avlyst på grunn av drapet på en britisk skolegutt i fjor.

Det var i begynnelsen av august i fjor at 17 år gamle Horatio Chapple ble drept av en isbjørn på Svalbard.

Svalbardnatur

Skolen er lei seg for at elevene går glipp av den unike naturen på Svalbard på årets ekspedisjon.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Bjørnbakk, Jan-Morten / Scanpix

Tenåringen var på tur med britiske BSES, og var en del av en gruppe på 13 ungdommer og fire ledere som sov i en teltleir ved Von Post-breen, seks mil fra Longyearbyen.

En drept, fire skadd

Isbjørnen tok seg inn i teltet til noen av ungdommene mens de sov. Chapple ble drept, og fire andre alvorlig skadd. Blant dem to ledere som forsøkte å stoppe isbjørnen.

Leiren var sikret med snublebluss, men disse gikk ikke av. Lederne hadde også problemer med å få rifla som fantes i leiren til å fungere.

Tekniske undersøkelser har vist at det ikke var feil ved rifla, patronene eller snubleblussene.

Leiren var en del av en større gruppe ungdommer fra BSES som var på ekspedisjon på Svalbard. De var delt inn i flere leire.

Ingen straffes

Nylig avsluttet sysselmannen på Svalbard etterforskningen, og kom fram til at ingen skal tiltales for drapet. Den drepte guttens foreldre har anket kjennelsen. De vil at turlederne skal straffes.

BSES har hatt årlige ekspedisjoner til Svalbard i flere år. De har ikke lagt ut noen tur til Svalbard på sine nettsider i år, men har i stedet en arktisk ekspedisjon til Finnmark.

Det er uvisst om dette har noen sammenheng med isbjørndrapet på Svalbard.

Grønland.

Årets ekspedisjon for elevene fra Marlowe blir i stedet til Grønland.

Foto: John Mcconnico / AP

Til Grønland

Elevene fra skolen i Marlowe skal i stedet reise til Grønland, hvor de mener faren for isbjørnangrep er mye mindre.

– Grønland er en mye større øy, med en lavere isbjørnbestand. Men alle som deltar på ekspedisjonen forstår risikoen som er knyttet til en slik tur, sier Helena Nunam, biologilæreren som organiserer turen, til avisa.

Ekspedisjonen skal både ha døgnvakt, snublebluss og rifler som sikkerhet, og lederne har allerede begynt skytetrening.