NRK Meny
Normal

Dramatisk passasjerfall granskes

Finnmarkinger dropper bussen og reiser bare halvparten så mye som for fem år siden.

Buss

Illustasjonsbilde. Tomme busser skaper hodebry i Finnmark.

Foto: Thomas Sørensen

Nedgangen er så dramatisk at Finnmark fylkeskommune som kjøper rutetjenester hos Veolia ikke tror på selskapets egne tall.

Bussjåfør Kent Are Hansen er vant til å kjøre med tomme busser. Da NRK blir med på en runde torsdag, er det kun tre andre som har valgt bussen som fremkomstmiddel.

– På dagtid er det en del folk på bussen, men på kvelden hender det jeg kjører med tomme busser, sier Hansen.

Tror ikke på tallene

Det er altså god plass på de gule bussene i Finnmark. Tall fra transportselskapet Veolia, viser at det i fjor ble solgt 1,7 millioner færre bussbilletter enn i 2005.

Nedgangen er så dramatisk at fylkeskommunens samferdselssjef Per Bjørn Holm Varsi, faktisk ikke tror på Veolias egne tall.

– For det første så tror jeg ikke de tallene er helt rett. Det må være noe feil med innrapporteringssystemet. Jeg nekter å tro at vi har halvert passasjertallet, sier Holm Varsi.

Veolias egne tall viser at det ble solgt:

  • 3.278.187 billetter i 2005, og
  • 1.569.000 billetter i 2009.

Gransker tallene

1,7 millioner færre passasjerer i fjor enn for fem år siden gjør at Finnmark fylkeskommune nå gransker tallene for hver enkelt bussrute.

– Vi har bedt om en statistikk for hver enkelt rute vi kjører. Og når vi analyserer disse tallene vil vi forhåpentligvis også se hva som skal til for å få flere passasjerer, sier Holm Varsi.

Fylkeskommunen kjøper buss- og båtruter i år for over 200 millioner kroner. Holm Varsi tror Veolias tall er feil, men tallene er grunnlaget for de rutetjenestene som hvert år kjøpes.

– Hvis vi skal ta de riktige beslutningene så må tallene stemme. Det er derfor vi gjør en ekstra innsats utover våren, slik at vi etterhvert sitter på det vi mener er sikkert tallmateriale, sier samferdselssjef Holm Varsi.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.