NRK Meny
Normal

Riddu fikk ros av Dronning Sonja

– Riddu Riddu har åpnet det samiske samfunnet for resten av verden, sa Dronning Sonja da hun åpnet urfolksfestivalen.

Dronninga på Riddu Riddu

Berit Alette Mienna (t.v.) joiket for Dronning Sonja da hun besøkte Riddu Riddu. Sammen med festivalsjef Karoline Trollvik fikk hun bålkaffe til joiken. Også fylkesmann Bård Pedersen (t.h.) og varaordfører i Kåfjord Ludvig Rognli satt ved bålet

Foto: Hege Iren Hanssen / nrk

I regn, vind og ti kalde, nordnorske varmegrader åpnet Hennes Majestet den 26. Riddu Riddu-festivalen torsdag kved.

– Det er en stor glede for meg å endelig være her – på Riddu Riddu, i Olmmáivággi, sa dronninga.

Og da hun uttalte navnet på bygda Manndalen på samisk, fikk hun spontan applaus fra de mange frammøte.

– Nå er vi hjemme

– Riddu Riddu har bidratt til å styrke urfolkskultur og samisk identitet, og har spilt en viktig rolle i fortellingen om samisk stolthet, fortsatte Dronning Sonja.

Hun siterte også den samiske poeten Nils Aslak Valkeapää, som skrev «Mitt hjem er i mitt hjerte, og det ferdes med meg». Og dronninga beklaget muntert at hun ikke kunne uttale navnet på Valkeapää korrekt.

– Jeg har vært i Nord-Troms mange ganger. Jeg er svært glad i denne delen av landet vårt, og den store poeten har rett; hjemmet er i hjertet – og nå er vi hjemme.

Fikk bursdagsgave

Etter å ha erklært festivalen for åpnet, mottok Dronning Sonja en gave fra festivalsjef Karoline Trollvik og styreleder Christina Henriksen.

– Det er en tradisjonell kopp av tre, laget av kunstneren Håvard Larssen, spesielt for dronninga. Den er perfekt for å bruke i fjellet, sa de til den turglade dronninga.

Dronninga fikk bursdagsgave

Dronning Sonja mottok bursdagsgave fra Riddus festivalsjef Karoline Trollvik og styreleder Christina Henriksen.

Foto: Hege Iren Hanssen / nrk

Kjente igjen Åse fra besøk i 1992

Før Dronning Sonja kom så langt at hun kunne åpne festivalen, fikk hun en omvisning på festivalområdet. I Riddu-siidaen, samlinga av urfolksboliger fra ulike deler av verden, fikk hun blant annet servert bålkaffe og joik. Og hun møtte på gamle kjente.

Dronninga gjenkjente Åse

Dronning Sonja gjenkjente Åse Grønnbakk (t.v.) De møttes i 1992 da Grønnbakk var guide på Holmenes gård. På Riddu Riddu presenterte hun håndarbeidet til Manndalen Husflidslag sammen med Ingrid Johansen.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Hun kjente meg igjen! Det var godt gjort, sier Åse Grønnbakk i Manndalen Husflidlag. Hun var guide på Holmenes gård da kongeparet besøkte stedet i 1992.

– Da var jeg nervøs. Jeg var ikke så nervøs i dag, ler hun. Men innrømmer at hun ble svært overrasket over at dronninga gjenkjente henne.

Sammen med Ingrid Johansen fikk hun vist dronninga noe av håndarbeidet til husflidslaget.

– Jeg er veldig glad for at hun har tatt turen hit til Kåfjord. Det betyr mye for både festivalen og folk her.

Joiket for dronninga

For urfolksfestivalen Riddu Riddu betyr dronningbesøket mye. Det er første gang en kongelig er til stede under festivalen.

– Det er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort i alle disse årene, sier styreleder Christina Henriksen.

Berit Alette Mienna joiket for dronninga mens Hennes Majestet nøt bålkaffe i duskregn.

– Vi har en så kjempeflott dronning. Så jeg er veldig takknemlig for å ha fått møte henne og fått joiket for henne, forteller Mienna.

– Jeg joiket en av de kjæreste joikene jeg kan, joiken til min mor. Så det ble veldig personlig.

Blomsterbarn og bursdagssang

Også barna på Barnefestivalen var med og markerte Dronning Sonjas ankomst. Barnefestivalen er en del av Riddu Riđđu festivalen, og gikk av stabelen i går.

Barna ga Dronningen blomster og sang den samiske bursdagssangen i anledning Dronningens 80-årsdag.

Molly Fagerli (5) og Sivert Solbakken (5) ønsket dronningen velkommen med blomster. Festivalleder Karoline Trollvik og festivalens styre tok også i mot dronning Sonja da hun ankom Riddu Riddu.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Like etter Dronningen hadde gått i land, ble hun møtt av barna, som fulgte henne videre til Riddu Siida. Barna bar med seg blomster mens de sang bursdagssangen «Lihkku beivviin» for Dronningen, som nylig feiret sin 80-årsdag.