Dronning Sonja til Nordreisa for å feire nasjonalpark

Reisa nasjonalpark har 30-årsjubileum, og på onsdag kommer Hennes Majestet Dronning Sonja for å delta på feiringen.

Dronning Sonja i Kristiansand på 25-årsjubileum

Kongeparet har nylig feiret 25 år som regenter med en jubileumsreise med kongeskipet i seks norske byer. Nå skal dronning Sonja til Reisa nasjonalpark.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

13. juli er det markeringsarrangement i anledning 30-årsjubileet for Reisa nasjonalpark. Dronningen er invitert og vil delta på arrangementet.

Arrangementet der Nasjonalparkstyret og Fylkesmannen er vertskap, vil starte på Halti-bygget på Storslett onsdag morgen, og fortsette på tur i Reisa nasjonalpark.

– Vi ønsker å formidle nasjonalparkens natur- og kulturverdi, og også legge til rette for en god naturopplevelse i den sentrale delen av nasjonalparken – den vakre Reisadalen, skriver Fylkesmannen.

Reisa nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i Reisadalen i Nordreisa i Troms.

Under arrangementet vil ordfører i Nordreisa, Øyvind Evanger åpne markeringen på Halti-bygget, Nasjonalparkstyret vil fortelle om Reisa nasjonalpark og det blir omvisning på utstillingen «Møter» på Nord-Troms museum.

– Det blir også elvebåttur til Mollisfossen og besøk på Sieimma for å blant annet se på bergmaleriene der, ifølge Fylkesmannen.

Tirsdag er Dronning Sonja på besøk i Akkarfjord på Sørøya i Finnmark for å reåpne en 100 år gammel tursti.

– Et plass i hjertet mitt

Sissel Rønbeck var til stede for åpningen av Reisa nasjonalpark for 30 år siden, da som miljøvernminister.

– Det er en opplevelse jeg ikke har glemt. Det var strålende sol, kjempefint vær og hyggelige folk som tok, oss fra Oslo, vel imot. Vi var så heldige at vi fikk reise med elvebåt gjennom elva. Jeg huske jeg sto der å tenkte: kan det bli vakrere?

Mangeårig medlem av Nobelkomiteen Sissel Rønbeck

Sissel Rønbeck var miljøvernminister da Reisa nasjonalpark ble åpnet for 30 år siden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det gjorde virkelig inntrykk når du var med på åpningen?

– Ja, det gjorde det. Det er ikke noe jeg har glemt. Jeg har også flere fotografier fra derfra. Den har et plass i hjerte mitt, sier Rønbeck til NRK.

Historiske tilbakeblikk og direkterapporter

NRK Troms skal følge Dronningens besøk til Reisa nasjonalpark på flere plattformer, slik at du kan følge med.

Det blir mye stoff om dronningbesøket og Reisa nasjonalpark i radiosendingene våre onsdag. Både historiske tilbakeblikk og direkterapporter. Vi er på plass både på Storslett og i Reisadalen, og vi skal følge dronninga med elvebåt helt inn til Mollisfossen, sier Jørn Resvoll, NRKs reporter på arrangementet.

På Facebook sender NRK Troms direkte fra dronningas ankomst ca. klokka 09.45 onsdag formiddag.

– Hun kommer med kongeskipet Norge til Sørkjosen klokka 09.40, og er på plass på Halti på Storslett ti minutter senere, legger Resvoll til.

NRK var også med på båttur opp Reisadalen i Nord-Troms i 1968:

Elvebåt