NRK Meny
Normal

Drone nært flyplass utløste full alarm

– Dette ser vi på som veldig alvorlig, sier lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn, Ivar Helsing Schrøen. Saken blir nå grundig etterforsket.

Droner

– Det kan være veldig farlig og skadepotensialet er stort. Droner kan blant annet påføre flymotoren store skader, sier lufthavnsjefen i etterkant av droneobservasjonen på Sør-Tromsøya.

Foto: Petter Olden / NRK

Det var i 14-tiden at dronen ble observert ved Sydspissen på Sør-Tromsøya, midt i innflyvningen til Tromsø lufthavn.

– Dronen befant seg jo i området til inn- og utflyvninga til lufthavnen. Reglene er klart og tydelig kommunisert, så vi ser på det som veldig alvorlig at restriksjonen som foreligger, har blitt brutt.

Reglene setter en stopp for all droneflygning nærmere enn fem kilometer fra en flyplass, så sant det ikke er godkjent av flygeinformasjonstjenesten.

– Meget alvorlig

Politiet meldte først at luftrommet ble stengt etter droneflyvingen ble oppdaget. Det medfører ikke riktighet, sier lufthavnsjefen.

Laster Twitter-innhold

– Her må det ha oppstått en misforståelse. Ved droneobservasjoner vil vi alltid gjøre en vurdering på hvorvidt det er nødvendig å stenge luftrommet. Det valgte vi å ikke gjøre i dette tilfellet, sier han.

Lufthavnsjefen ser meget alvorlig på hendelsen, og forteller at droner kan ha store konsekvenser for flytrafikken.

– Det kan være veldig farlig og skadepotensialet er stort. Droner kan blant annet påføre flymotoren store skader.

Undersøker saken videre

Operasjonsleder, Karl Erik Thomassen ved Troms politidistrikt forteller at dronepiloten er en mann i 20-årene. Mannen selv var ikke klar over at han muligens har begått et lovbrudd, fordi ifølge han selv, har lagt inn begrensninger på droneutstyret sitt.

– Han fremstiller det som et uhell, men han forstår at dette ikke var helt heldig, sier Thomassen.

Tromsø lufthavn Avinor har foreløpig ikke anmeldt forholdet, men vil nå i samråd med politiet etterforske saken videre. Operasjonsleder Thomassen sier det er nå er mange faktorer som må undersøkes.

– Det er ikke sikkert dette er en straffesak, så akkurat nå undersøker vi alvorlighetsgraden og lovligheten rundt aktiviteten. Vi må rett og slett lese oss opp på lovverket. Det vi er usikker på er hvorvidt dronen befant seg innenfor det området hvor det ikke er tillat.

LES OGSÅ: