Hopp til innhold

Drømmer du om en ferieflørt? I disse landene har du størst risiko for å få kjønnssykdommer

Hvis du ikke er forsiktig, kan du få med deg mer enn bare hete minner hjem fra sommerferien. Professor Ørjan Olsvik er spesielt bekymret for en type gonoré som er vanskelig å ta knekken på.

Syden

En del norske turister kommer hjem med kjønnssykdommer. – Kondom er viktig, sier professor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er over 30 forskjellige bakterier, virus og parasitter som kan smitte ved ubeskyttet seksuell kontakt, forteller Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiolog ved Det helsevitenskapelige fakultetet på UiT Norges arktiske universitet.

olsvik

Ørjan Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT, Norges arktiske universitet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Olsvik og hans kolleger mottar kontinuerlig data fra Det Europeiske senteret for sykdomskontroll. Blant annet sitter de på oversikt over hvilke land i Europa forskjellige kjønnssykdommer er mest ubredt.

Norge på tredjeplass

Klamydia er den mest vanlige kjønnssykdommen. Her ligger Norge på tredjeplass over landene der sykdommen er mest utbredt.

Norge ligger for så vidt også på topp seks når det gjelder utbredelse av både gonoré og syfilis også. Men det skremmer ikke turisten Gregor Schaller, på besøk i Tromsø.

Schaller

Gregor Schaller er i Norge for å oppleve skog og fjell. Å ha sex på ferien er ikke et mål, så jeg er ikke bekymret, smiler han.

Foto: Tonje Hareland / NRK

– Det er overraskende, men jeg er ikke redd for å bli smittet. Å ha sex i ferien er ikke et mål. Jeg er her for å vandre i skogen og på fjellet, ler han.

PS! En del ferieland, som Spania, Italia, Hellas, Tyskland og Frankrike har andre eller ingen registreringssystemer for klamydiatilfeller. Det kan være en årsak til at disse landene ikke er i statistikken.

Skummel type gonoré

Videre er Ørjan Olsvik ved UiT bekymret for en spesiell type gonoré, som de nå ser flere tilfeller av i Europa. Det er snakk om en gonorébakterie som nesten ikke lar seg behandle med antibiotika.

De første tilfellene av denne sykdommen så man allerede under Koreakrigen.

– Da begynte man å gi soldatene antibiotika før de gikk på byen, for å slippe å behandle dem i ettertid. Noe lignende så vi i Vietnamkrigen. Dermed har vi i Østen fått gonorébakterier som nesten er umulige å behandle, sier Olsvik.

– Disse bakteriene har vi nå også sett i Danmark og i England. Om de blir spredt mer, kan det bli et kjempeproblem, sier Olsvik.

Når det gjelder gonoré, er det England som topper statistikken.

Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler. Hos menn rammes ofte urinrøret. Sykdommen kan også ramme svelg og endetarm, og den kan gi øyeinfeksjon.

I Norge økte gonoré med 17 prosent fra 2017 til 2018.

De fleste smittes hjemme

– Dette er ikke suvenirer du ønsker å ta med deg hjem fra ferie, slår professor Ørjan Olsvik fast.

Likevel viser tallene fra UiT at det ikke alltid er på ferieturer de fleste nordmenn blir smittet av kjønnssykdommer.

De som smittes av klamydia får sykdommen hjemme i Norge. Men 25 prosent av dem som testet positivt på gonoré i fjor, sa at de ble smittet i utlandet.

Og blant dem som blir smittet, blir flertallet smittet i de mest populære ferielandene, som Hellas, Tyrkia og Spania.

Det overrasker ikke Siri Buck Jensen og Karoline Jakobsen.

– Vi husker hvordan det var da vi var yngre. Vi var sammen med venner og hadde det gøy. Konsekvensene fikk man ta senere. Det burde kanskje vært bedre opplyst om kjønnssykdommer på skolen og ungdomsklubber, sier de to Tromsø-damene.

Karoline og Siri

Siri Buck Jensen og Karoline Jakobsen er ikke overrasket over at Norge ligger høyt på lista over kjønnssykdommer.

Foto: Tonje Hareland / NRK

Men det er ikke nødvendigvis grekere, tyrkere eller spanjoler som gir nordmenn de ubehagelige sykdommene.

– Det er jo ikke sikkert man er sammen med noen fra akkurat de landene man besøker. Kanskje man er sammen med andre turister. Da er det også greit å vite hvordan situasjonen er der de kommer fra, sier Olsvik, som mener det rett og slett er verdt å slå et slag for kondomet, dersom du vil unngå å bli smittet av kjønnssykdommer i ferien.

Eller ellers i året.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark