NRK Meny
Normal

Drømmen om å få bli i Norge knust

Familien Aigbovia har bodd i Norge i nesten fem år. I dag fikk de endelig avslag på sin søknad om å få bli i landet. En av årsakene: De har ikke nok tilknytning til Norge.

Familien Aigbovia

Josephine Aigbovia (til venstre) sammen med Martins, Martha, mamma Angela og Richard, har fått avslag på søknaden om å få bli i Norge.

Foto: Håvard Wang / Privat

– Vi har veldig lyst til å bo i Norge. Det er der vi har vennene og livene våre, sier Josephine Aigbovia (17).

Sammen med familien sin på fem har hun bodd på Borkenes i Kvæfjord i over fire år, før de i september i fjor ble sendt tilbake til Nigeria, hvor mor i familien er fra.

Etter hvert fikk de hjelp fra støttegruppa til å komme seg til Italia, hvor alle de fire barna er født og oppvokst.

I april ble bestemte regjeringen at alle asylbarn som har bodd i Norge i mer enn fire år skal få prøvd saken sin på nytt.

Men i dag fikk familien altså et endelig avslag.

– For mamma og de andre var det nok veldig tungt å få den nyheten. Men jeg har fulgt godt med på hvordan lignende saker har blitt behandlet, og forventet egentlig at vi skulle få avslag, forteller 17-åringen.

Det er betinget optimisme i Kvæfjord etter at regjeringa og samarbeidspartiene har kommet til enighet om å gi de utsendte lengeværende asylbarna ny vurdering om oppholdstillatelse. 
I kommunen ble flere familier utvist fra landet.

– Ikke hensyn til barnas beste

Josephine har ikke sett avslaget selv, men hun har vært i kontakt med Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

– De sier det er begrunnet med at vi ikke har nok tilknytning til Norge, noe jeg synes er tull. I tillegg begrunner de det med at mamma hadde fortalt dem at vi kom direkte fra Nigeria da vi kom til Norge. Det var i og for seg feil, men de har ikke vurdert hva som er barnas beste, sier hun.

Josephine forteller at de har det greit i Italia.

– Men det er ikke bare enkelt. Vi er avhengige av hjelpen vi får fra støttegruppa, sier hun.

Støttegruppa har ikke bare hjulpet familien med å komme seg fra Nigeria til Italia. De har også gitt familien penger til skoleutstyr, husleie og mat.

– Uten dem hadde vi ikke vært her, og livene våre ville nok vært mye verre. Men vi kan jo ikke satse på å få hjelp fra dem for alltid. I tillegg er det vanskelig å være her i Italia på grunn av utfordringene med å skaffe seg jobb, sier hun.

Gir ikke opp saken

Magnus Lund

Magnus Lund i Støttegruppa for familien Aigbovia.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Selv har hun planer om å prøve å komme tilbake til Norge når hun blir myndig til neste år. Men resten av familien kan ikke gjøre noe nå som saken er avsluttet.

Magnus Lund i støttegruppa sier at de ikke har gitt opp saken ennå.

– Vi må få oversendt begrunnelsen på avslaget. For det første er jeg nysgjerrig på hvor grundig begrunnelsen her. Begrunner de med at familien bor i Italia, og har det helt greit der, blir det feil. Familien ble jo sendt til Nigeria, men har fått hjelp til å komme seg til Italia, sier Lund.

Han har ikke satt seg inn i de juridiske mulighetene for å få saken vurdert på nytt. Dersom det ikke er mulig, mener Lund at Staten bør ta ansvar for å gi familien nødvendig støtte i Italia.

– Regjeringen har påført barna lidelser. De bør vise såpass ansvar at de i alle fall sørger for å gi dem nødvendig støtte til utdanning i Italia, sier Lund.