Drivstoff-streik kan ramme Nord-Norge fra i ettermiddag

Streiken som rammer tankingen av fly på flere flyplasser kan ramme Widerøe sine passasjerer. Det sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe, Silje Brandvoll.

Widerøe

Widerøefly vil fortsatt ta av, men må kanskje la passasjer stå igjen på flyplassen fordi de må fylle mer drivstoff på flyene.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det kan bli aktuelt å sette igjen passasjerer for å forhindre at flyene blir for tunge.

– Det er foreløpig drivstoff tilgjengelig i Tromsø, men utover søndag ettermiddag eller mandag morgen vil det gå tomt. Da må vi fylle på de mindre flyplassene i Finnmark, det betyr at vi må ha mer drivstoff i flyet og da øker vekta på flyene og i ytterste konsekvens så kommer vi over vektbegrensningen.

Streiken trappes opp til uka

Streiken skyldes brudd i i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri klokken natt til lørdag. Det er flyplassene i Stavanger, Bergen og Tromsø som er omfattet av streik fra og med lørdag morgen. Blant annet har Norsk Transportarbeiderforbund har tatt ut seks medlemmer i Smart Fuels avdelinger på Skjelnan i Tromsø.

Fra 29. juni vil konflikten bli trappet opp. Da blir også ansatte på Værnes og Bodø i streik.

I går meldte Avinor at streiken ikke ville få konsekvenser for passasjene.

Brandvoll sier det er vanskelig å si hvor omfattende dette vil ramme passasjene foreløpig. Hun regner ikke med kanselleringer av fly, men faren for at passasjer kan måtte stå igjen på flyplassen på grunn av vektbegrensninger er til stede, sier hun.

Silje Brandvoll

Flere passasjer kan bli rammet dersom flere blir tatt ut i streik i dagene som kommer, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Brandvoll.

Foto: Trygve Andreassen / NRK


– Blir det dårlig vær vil det også bli større vektbegrensninger, sier hun.

Hun forsikrer imidlertid om at de planlegger trafikk som normalt og passasjer må møte til avtalt tid om de ikke får annen beskjed.

– Vi håper at vi skal få med alle, og at været blir godt.

Depot på Skjelnan har foreløpig drivstoff

NRK har forsøkt å få tak i Flytanking AS i Tromsø som i følge Avinor har ansvaret for fylling av drivstoff, men så langt uten resultat.

Smart Fuel avdeling depot Skjelnan, like nord for Kroken, er lokal leverandør av drivstoff til et bredt utvalg av formål, inkludert lufttransport, veitransport og drivstoff til Sjøforsvaret.

Her er seks ansatte tatt ut i streik. Kommunikasjonsdirektor Sigrid Philippart sier til Nordlys at han regner med at det går ganske normalt de første dagene.

– Dette er snakk om et automatisert anlegg, og vi har allerede drivstoff på tank der, sier han.

Men han vedgår at det blir vanskelig å få tilførsel på nye produkter, så det kan hende at det blir vanskeligere å drifte som normalt hvis streiken etter hvert vedvarer. Selv om det er snakk om et automatisert anlegg, er man blant annet avhengig av at de ansatte utfører rutinemessige sikkerhetssjekker, sier Philippart til Nordlys.