Hopp til innhold

Her har de sluttet å drikke vannet

Det er tjue år siden driften ble lagt ned, og lokalbefolkningen frykter store konsekvenser for miljøet dersom planene om gjenåpning blir satt ut i live.

Video Gruver og miljø

De er få som drikker vannet eller fisker ved vannene som lå ved den gamle gruvedriften. Foto: Kai-Erik Bull.

Det har gått 40 år, men Nils Aslaksen Skum husker arbeidet med kobber og gull i Bidjovaggi Gruver som om det var i går. I dag tar han vannprøver på toppen av gruvefjellet.

Som første ansatt i 1971 hadde han oppgavene med å blande ut kjemikaliene. Hvilke kjemikalier det er snakk om, vet han ikke.

– Skinner løsnet med det kjemikaliet vi brukte. Vi måtte blande dem ut på hvert skift. Det var sterke saker. Og jeg holdt på å miste både bein og armer, sier han.

Tror vannet er forgiftet

Nils Aslaksen Skum

Nils Aslaksen Skum husker arbeidet med kobber og gull i Bidjovaggi Gruver som om det var i går.

Foto: Kai-Erik Bull

Det som er brukt er lagret i vannet her inntil gruvestans i 1991. For reindrifta representerer de kunstige dammene oppe i fjellet noe usikkert.

De tror at området nedenfor er forgiftet.

– Vi har fisket her før i tiden, da jeg var liten guttunge. Men etter at det ble gruvedrift så har vi kuttet ut fisken, sier Nils Isak Sara, distriktsleder i Abborassa reindistrikt.

Ny gruvedrift

Snart kan det være drift i byggene igjen, om området viser seg å være drivverdig. Gullforekomstene kan gi 100 arbeidsplasser.

Vannprøvene som ble tatt denne dagen er sendt til analyse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark