Drapstiltalt hevder ekskjæresten angrep og stakk først

Mannen som er tiltalt for å ha drept Linn Olsen Uteng i Tromsø i fjor sommer, erkjente straffskyld da saken mot han åpnet i Nord-Troms tingrett i dag.

Kvinne drept av mann, i Røstbakken i Tromsø.

Drapet skjedde i dette huset på Tromsøya.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Kvinnen som ble drept i Tromsø i fjor sommer, hadde til sammen 22 knivstikk i kroppen. De fleste skadene ble funnet i brystregionen, men det ble også funnet skader i en arm og en legg.

Det sa aktor Tor Børge Nordmo i sitt innledningsforedrag i tingretten i Tromsø i dag.

Han opplyste også at det ble funnet to kuttskader i brystet til tiltalte. Hva dette innebærer, vil bli avklart senere i saken.

Aktor kom også inn på det som kan tenkes å være et mulig motiv for drapet. Han fortalte at tiltalte var borte fra Tromsø noen måneder forut for drapet. Han kom tilbake i mai 2016, og da hadde hans kjæreste innledet et forhold til en annen mann.

– Dette førte nok til problemer i forholdet, sa aktor.

Linn Olsen Uteng ble funnet i en bolig i Tromsø i juli 2016.

Hevder han ble angrepet

Det var Linn som angrep tiltalte med kniv. Det hevdet 35-åringen som er tiltalt for drap, da han forklarte seg i retten i dag.

Han fortalte at han hadde hatt et forhold til en annen kvinne, og at Linn hadde fått mistanke om dette. Da tiltalte og Linn møttes i leiligheten til en venn, 28 juli i fjor, forlangte Linn å få se hans telefon. Dette ønsket ikke tiltalte, fordi han hadde meldinger fra den andre kvinnen der. Han nektet å gi henne telefonen, og ifølge tiltaltes forklaring hadde Linn grepet en kniv og truet han med den.

– Jeg gikk bakover mot veggen, og da jeg gikk mot Linn igjen, ble jeg stukket med kniven, sa tiltalte via tolken.

Husker ingen ting

Så husker jeg ingen ting, jeg så ingen ting før hun lå nede.

Tiltalte sa at han ikke vet hva som skjedde med han etter at han ble stukket. Han husker ingen ting av det som skjedde, ikke hvor mange ganger han stakk henne. Hele drapshandlingen er borte, ifølge den tiltalte.

Han husket at han etter hvert klarte å komme i kontakt med politiet for å fortelle hva han hadde gjort.

Søsteren vitnet: – Turbulent forhold

– Har han klart å drepe henne?

Det sa søsteren til Linn Uteng Olsen da hun kom til åstedet i Røstbakken 28. juli i fjor. Det kom fram da søsteren vitnet i dag.

Hun fortalte at tiltalte hadde angrepet henne i beruset tilstand tilbake i 2010. Siden den gang har hun fryktet ham, sa hun i retten.

Hun fortalte at søsteren og tiltalte hadde hatt et turbulent forhold, og hun mente at forholdet helt klart var over, og at søsteren hadde gjort det slutt før drapet fant sted.

Søsteren sa også at Linn hadde fått en ny kjæreste mens tiltalte oppholdt seg i Danmark, og at tiltalte måtte kjenne til dette.

Kunne ikke nødnummer

Dommeren ville vite hva den tiltalte hadde gjort for å skaffe hjelp til Linn, etter at han hadde skjønt hva han hadde gjort. Tiltalte svarte at han ikke kunne det medisinske nødnummeret, og at han derfor ikke fikk ringt etter hjelp.

Han ble så spurt om han hadde ringt til noen han kjente nummeret til, for å få dem til å tilkalle legehjelp. Dommeren påpekte at tiltalte etter hvert hadde ringt til Linns venninne, men den tiltalte sa at han ikke hadde forsøkt å skaffe hjelp på denne måten.

– Men løp du ikke ut av huset for å rope om hjelp hos naboer, ville dommer Harald Tore Roaldsen vite.

– Det gjorde jeg heller ikke, svarte tiltalte.

Også under aktors eksaminasjon holdt den tiltalte 35-åringen fast på at han nesten ikke husker noe fra selve drapet.

Var ikke seg selv

På spørsmål om hvordan han fikk tatt kniven fra Linn, kan han ikke svare. Han sier at han var i en tilstand der han ikke var seg selv, hevdet han.

Hvorfor stakk du henne mer enn en gang, spurte aktor.

– Et godt spørsmål, var svaret fra tiltalte. Ut over det hadde han ingen forklaring på de 22 stikkskadene på Linn.

Aktor ville også vite om Linn prøvde å forsvare seg da han angrep henne med kniven. Heller ikke dette kunne tiltalte svare på. Da aktor viste til at Linn hadde alvorlige stikkskader på den ene armen, skader som han mener viser at hun forsøkte å verge seg mot angrepet, svarte tiltalte at Linn var en sterk kvinne, men ut over det husket han ingen ting konkret fra hendelsen.

Når det gjelder de to stikkskadene som tiltalte hadde i brystet, og som han har hevdet han fikk mens Linn holdt kniven, viste aktor til at den medisinsk sakkyndige mener at de to stikkene er av en slik karakter at de kan være selvpåført.

Den tiltalte svarte at han hadde gitt seg selv det ene stikket, men ikke det andre.

– Det var svært vondt, sa han.

Ikke mulig å returnere

Den drapssiktede mannen erkjente i avhør å ha drept sin ekskjæreste med kniv. Det var også han selv som meldte ifra til politiet om drapet.

Hans Olav Bytingsvik

Hans Olav Bytingsvik er mannens forsvarer i tingretten i Tromsø.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Da tiltalte ble pågrepet, oppga han at han var 27 år gammel og at han kom fra Kongo.

Han oppga også et navn, som senere viste seg å være falskt. Etterforskningen har vist at han har en annen identitet, at han er 35 år gammel og kommer fra Rwanda.

Tiltalte har ikke oppholdstillatelse i Norge, og han var utvist fra Norge, men det var ikke mulig å returnere ham.

Svært alvorlig tiltale

Statsadvokat Nordmo sier at dette er en svært alvorlig tiltale.

– Det er snakk om et drap, og det er jo blant de alvorligste sakene vi går i retten med, sier han til NRK.

– Det er satt av bare fem dager til saken. Betyr det at den ikke er svært komplisert?

– Vi mener at vi har god oversikt over hendelsesforløpet og åstedet, og mener at vi kan legge fram den bevisførselen som er nødvendig på den tiden som er satt av, sier Nordmo.

Kan få 21 års fengsel

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 275, for å ha drept en annen.

De som blir dømt etter denne paragrafen, kan få lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

NRK Oppdaterer saken.